Переговори в Мінську по Донбасу: хвилина мовчання по Захарченку і «Слава Украіні!» на весь готель

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
Переговори в Мінську по Донбасу: хвилина мовчання по Захарченку і «Слава Украіні!» на весь готель

Facebook / Ірина Геращенко

Представники окремих районів Донецької і Луганської областей вимагали, щоб на засіданні Трьохсторонньої контактної групи в Мінську вшанували памʼять Олександра Захарченка, повідомила в Facebook представник України в гуманітарній підгрупі ТКГ Ірина Геращенко.

«ОРДЛО намагалися сьогодні весь день — і в групах, і на ТКГ — розіграти дешевий водевіль й влаштувати провокацію з «хвилиною мовчання» по терористу. Українська делегація, звичайно, відразу ж вийшла з зали, залишивши ОРДЛО з росіянами самих поминати своїх подільників», — написала вона.

Повернувшись до зали, представники України закликали ОБСЄ вшанувати хвилиною мовчання українців, вбитих внаслідок російськоі агресіі на Донбасі.

«Українська делегація вся встала. Росіяни, які несуть відповідальність за кожного вбитого українця, і їх манкурти-янучари, сиділи. Не забудемо... не простимо... Ми вшанували наших загиблих. «Слава Україні!» — вигукнули ми так, що здригнулася та позолочена Мінська зала й наші хлопці на небі то почули. «Героям слава!» — це вже почув весь «Президент-готель». І да, їх тіпало, як нечисту силу від ладана», — додала Геращенко.

Сторони не змогли вийти на якісь домовленості під час засідання. Українська сторона вимогала, щоб Росія надала інформацію про слідчих, яких направила на Донбас розслідувати смерть Захарченко. Геращенко наголосила, що це порушує як закони України — на території країни іноземці можуть проводити слідчі діі лише з дозволу українських структур, так і Росії — Кримінальний кодекс РФ передбачає, що слідчі органи можуть працювати тільки на території федераціі. «Й фактично, це визнання РФ окупації Донбасу, якщо там вже шастають не лише військові, фсбшники, потіряшки, а ще й слідчі», — вважає віце-спікер.

Росія відмовилася надати цю інформацію. Також росіяни відмовилися показати спеціальній моніторінговій групі ОБСЄ тіла вбитих бойовиків і не допустили до лікарень, де утримують поранених. Відмовились представники РФ і обміняти своїх громадян на українських політвʼязнів. Росія відмовилася також надати свого експерта для створення механізму по пошуку зниклих безвісти і створити підгрупу по кордону.

Єдине, про що вдалося домовитися, — що посол ОБСЄ Тоні Фріш 8 вересня відправиться на окупований Донбас і спробує отримати доступ до українських заручників.

Росія планувала вийти на засідання ТКГ з пропозицією провести міжнародне розслідування вбивства Захарченка, якого підірвали 31 серпня в центрі окупованого Донецька, в ресторані «Сепар».