Рада проголосувала за кримінальну відповідальність для росіян за незаконний перетин держкордону

Автор:
Анастасія Котова
Дата:
Рада проголосувала за кримінальну відповідальність для росіян за незаконний перетин держкордону

facebook.com

Сьогодні парламент прийняв у першому читанні законопроект, який передбачає кримінальну відповідальність за незаконний перетин державного кордону громадянами країни-агресора. Проект закону підтримав 241 народний депутат, передає «112 Україна».

Законопроект №7017 передбачає позбавлення волі на строк до 3 років за незаконний перетин держкордону України російськими громадянами (або особами з іншим громадянством на користь РФ). Зокрема, мова йде про проникнення на українську територію поза пунктами пропуску без потрібних документів або з документами, що містять недостовірні відомості.

Якщо таке порушення вчинено повторно або групою осіб, відповідальність зростає до позбавлення волі від 3 до 5 років. Найсуворіше каратимуть за інциденти з застосуванням зброї — позбавленням волі до 8 років.

До прийняття цього законопроекту в Україні діяли такі санкції за незаконний перетин кордону: 1700—3400 грн штрафу або адміністративний арешт до 15 діб, а в разі порушення групою або повторно протягом року — штраф від 3400 до 8500 грн. З того часу парламент підвищував штрафи за незаконний перетин кордону.

Зараз діє порядок вʼїзду іноземців на територію тимчасово анексованого Криму, затверджений постановою Кабміну від 16 вересня 2015 року. Згідно з документом, іноземні журналісти повинні погоджувати візит на півострів з Міністерством інформаційної політики, а правозахисники та представники міжнародних неурядових організацій — з МЗС.

Крім того, до списку обґрунтувань, за якими іноземні громадяни можуть отримати дозвіл на вʼїзд до Криму, внесли проповідування релігійних вчень, виконання релігійних обрядів чи задоволення релігійних потреб (виключно за клопотанням або за узгодженням з Міністерством культури), а також участь у заходах Меджлісу кримськотатарського народу.

На сьогодні єдиний законний спосіб відвідати Крим — з території України. До того ж іноземці не можуть оформити дозвіл або подати документи для вʼїзду на територію анексованого півострова, перебуваючи за кордоном. Для цього вони повинні прибути в Україну.