Біля Ради більше тисячі людей вимагають змінити правила виборів. Вони погрожують безстроковим мітингом

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
Біля Ради більше тисячі людей вимагають змінити правила виборів. Вони погрожують безстроковим мітингом

Марія Жартовська / «Бабель»

Більше тисячі осіб мітингують на площі Конституції біля будівлі Верховної Ради. Вони вимагають, щоб депутати прийняли в другому читанні проект Виборчого кодексу, — передає кореспондент «Бабеля».

В акції беруть участь представники партій «Національний корпус», «Свобода», Обʼєднання «Самопоміч», «Рух нових сил», «УКРОП», «Народний Рух України», «Демократичний Альянс», «Аграрна партія», «Громадянська позиція» та громадських організацій. Усього біля парламенту зібралися представники близько 20 обʼєднань.

Марія Жартовська / «Бабель»

Марія Жартовська / «Бабель»

На площі встановили сцену, з якої виступають представники політичних сил. Вони вимагають, щоб до 16 жовтня парламент почав розглядати проект Виборчого кодексу в другому читанні, інакше погрожують розпочати безстрокову акцію.

Марія Жартовська / «Бабель»

Проект виборчого кодексу вніс до парламенту спікер Андрій Парубій та депутати Олександр Черненко (БПП) й Леонід Ємець («Народний фронт»). Він передбачає, що вибори до Верховної та місцевих рад відбуватимуться за відкритими партійними списками, а прохідний барʼєр для партій на виборах до парламенту знизиться до 4%. У листопаді 2017 року парламент прийняв його в першому читанні, але вже майже рік не може розпочати друге.

Зараз вибори в парламент України відбуваються за змішаною системою: 225 депутатів обирають на мажоритарних округах, де перемагає кандидат, якого підтримала більшість виборців, ще 225 — за закритими партійними списками, коли кількість місць партії в парламенті залежить від того, скільки виборців за неї проголосувало. Партії самі формують списки та порядок кандидатів у них, виборці на це не впливають. За відкритих партійних списків виборці зможуть визначати місця кандидатів.