РНБО підтримала проект оборонного бюджету-2019 та відмову від Договору про дружбу з Росією

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
РНБО підтримала проект оборонного бюджету-2019 та відмову від Договору про дружбу з Росією

Палінчак Михайло / УНІАН

Рада національної безпеки і оборони підтримала основні параметри оборонного бюджету на 2019 рік і відмову від продовження Договору про дружбу і партнерство з Росією, повідомляє прес-служба РНБО.

Військовий бюджет

За словами секретаря РНБО Олександра Турчинова, на потреби оборонної сфери буде спрямовано більше 5% валового внутрішнього продукту. У пріоритеті — розробка, виробництво і закупівля нових зразків озброєння та військової техніки, зокрема ракетних систем і комплексів.

Також особливу увагу приділятимуть посиленню системи протиповітряної оборони, можливостей авіації Збройних Сил, контррозвідувального захисту; виконанню Національної розвідувальної програми, кібербезпеці та боротьбі з тероризмом.

Інтереси України в Чорному та Азовському морях

Для захисту національних інтересів в Азовському морі передбачено створення там корабельно-катерного угрупування ВМС ЗСУ, розвиток відповідної інфраструктури, забезпечення підрозділів берегової оборони новітньої високоточною ракетною зброєю.

РНБО доручила Кабінету Міністрів прискорити прийняття Морської доктрини України.

Ситуація в Армянську

Також уряду доручили протидіяти поширенню наслідків ситуації, яка виникла в Армянську.

Президент Петро Порошенко на початку засідання РНБО назвав ситуацію «екологічною катастрофою». Він доручив Кабінету Міністрів запросити дітей з Армянська в Херсонську область на оздоровлення. Обласна державна адміністрація повинна організувати відпочинок дітей, а прикордонники — забезпечити дітям швидкий перетин адміністративного кордону з Кримом.

Він також закликав створити міжнародну комісію, щоб «зупинити екологічну катастрофу, яка має вплив на Україну, визначити її причину».

Договір про дружбу і співробітництво з Росією

РНБО підтримала пропозицію президента про відмову від продовження Договору про дружбу, партнерство і співробітництво з РФ на наступні 10 років.

Ядерна безпека

Рада ухвалила кілька рішень, які мають забезпечити захист ядерних установок, ядерних матеріалів, радіоактивних відходів та інших джерел іонізуючого випромінювання в Україні.

У кінці серпня секретар РНБО Олександр Турчинов повідомив, що в проект військового бюджету на наступний рік закладуть 200 мільярдів гривень.

Договір про дружбу і партнерство з Росією закінчується в березні 2019 року. Порошенко на зустрічі з главами фракцій повідомив, що для того, щоб угода не подовжувалася автоматично, необхідно повідомити Росію про це до 30 вересня.

Ситуація в Азовському морі почала загострюватися з квітня. Співробітники ФСБ затримали понад 150 суден. За словами міністра фінансів Володимира Омеляна, через дії РФ в Азовському морі вантажопотік морського порту Маріуполя знизився більш ніж на 10%, а Бердянська — більш ніж на 20%.

Командувач Військово-морськими силами України Ігор Воронченко заявив, що Україна збільшить корабельне угрупування в Азовському морі.