В Україні зупинили мовлення російського телеканалу RTVI. На каналі сподіваються, що здоровий глузд переможе

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
В Україні зупинили мовлення російського телеканалу RTVI. На каналі сподіваються, що здоровий глузд переможе

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення на шість місяців обмежила ретрансляцію російського телеканалу RTVI в Україні, повідомив у Facebook член Нацради Сергій Костинський.

Регулятор вважає, що канал систематично порушував положення закону «Про інформацію» щодо заборони закликів до повалення конституційного ладу, пропаганди війни, насильства, жорстокості; а також закон «Про кінематографію», який заборонено демонструвати фільми, що пропагують відомчі органи держави-агресора.

«Національна рада фіксувала порушення протягом 2017—2018 років, неодноразово зверталася до правовласника і дистриб’ютора телеканалу, кожен такий лист публікувався на сайті регулятора», — стверджує Костинський.

Скарги Нацради телеканал ігнорував. Тому Нацрада на шість місяців припинила ретрансляцію телеканалу на території України. Оскільки канал має британську ліцензію, Нацрада повідомить про своє рішення регуляторний орган Великої Британії — OFCOM.

Генеральний продюсер телеканалу Олексій Пивоваров назвав це рішення таким, що іде «врозріз зі здоровим глуздом і юридичними нормами». За його словами, оскільки Україна постійно оновлює список заборонених фільмів і акторів, телеканал фізично не може корегувати ефірну сітку. Він також зазначив, що канал висвітлює всі точки зору на різні події, тому в його ефірі зʼявляються «ворожі українському уряду» люди.

«Сьогоднішня новина з Києва не стала для нас сюрпризом, але ми до останнього сподівалися, що здоровий глузд у Нацради запанує. Це надія, як і раніше, з нами», — сказав Пивоваров.

За його словами, RTVI показують понад 100 операторів по всій Україні і дивляться «десятки тисяч людей». Він вважає, що вони зможуть й надалі дивитися канал через інтернет, «де Україна у нас входить в трійку регіонів з найбільшою аудиторією». Він також вважає, що йдется не про призупинення, а про заборону мовлення каналу в Україні.