Мешканців Херсонщини евакуюють через викиди в Армянську. Пункти пропуску «Чаплинка» і «Каланчак» працюють тільки на виїзд із Криму

Автор:
Анастасія Котова
Дата:
Мешканців Херсонщини евакуюють через викиди в Армянську. Пункти пропуску «Чаплинка» і «Каланчак» працюють тільки на виїзд із Криму

Гусаков Вячеслав / УНІАН

На півдні Херсонської області оголосили евакуацію у звʼязку з загрозою техногенної катастрофи і забрудненням повітря на півночі анексованого Криму, повідомляє Херсонська обласна державна адміністрація.

Для запобігання негативним наслідкам діяльності заводу "Кримський титан" зупиняють роботу шкіл та дитсадків, а дітей евакуюють в оздоровчі табори.

Глава ХОДА Андрій Гордєєв заявив, що ситуація погіршується: вітер почав дути на Херсонщину.

Ситуація на кордоні

Контрольні пункти «Каланчак» і «Чаплинка» на кордоні з анексованим Кримом через ситуацію в Армянську на територію України пропускають тільки мешканців півострова. Про це повідомив помічник глави Державної прикордонної служби Олег Слободян.

Шкідливими викидами отруїлося 37 прикордонників, які служать на КПВВ «Каланчак», повідомляє УНІАН. У всіх постраждалих були схожі симптоми: діарея та ураження органів дихання. Стан більшості покращився після надання їм допомоги на місці. Пʼятьох прикордонників з більш серйозними проблемами доставили в госпіталь Держприкордонслужби в Одесі.

Прикордонники продовжують працювати на КПВВ «Каланчак» і «Чаплинка» для того, щоб оперативно допомогти всім охочим залишити зону погіршеної екологічної ситуації.

Міністерство з питань тимчасово окупованих територій вже закликало українців не їздити до Криму, а в разі нагальної потреби — звертатися до співробітників Державної служби з надзвичайних ситуацій або прикордонників по засоби спецзахисту.

Четвертого вересня працівникам Херсонського прикордонного загону видали засоби спецзахисту , а жінкам-прикордонникам дозволили не виходити в наряди. Деякі прикордонники почали скаржитися на погіршення самопочуття.

З кінця серпня жителі Армянська масово скаржаться на схожий на іржу наліт, а також на подразнення й біль у горлі, висипи та блювоту у дітей.

Пізніше стало відомо, що причина цих явищ — викиди заводу «Кримський титан». Випаровування вмісту кислотонакопичувача на підприємстві перевищили рівень гранично допустимої концентрації сірчистого ангідриду.