РПЦ загрожує Константинополю розривом відносин через автокефалію УПЦ

Автор:
Олександр Нечай
Дата:
РПЦ загрожує Константинополю розривом відносин через автокефалію УПЦ

Пресслужба президента росії

Російська православна церква вважає, що дипломатія в діалозі з Константинопольською православною церквою щодо «українського питання» себе вичерпала, заявив глава Синодального відділу зовнішніх церковних звʼязків РПЦ, митрополит Іларіон в ефірі телеканалу «Росія 24».

За його словами, ще донедавна, навіть 31 серпня в Стамбулі патріархи Кирило і Варфоломій нормально спілкувалися.

«Зовні це була цілком цивілізована, ввічлива і навіть братська бесіда. Але, на жаль, константинопольська сторона не тільки не почула наші аргументи, але навіть вчинила, на наш погляд, підло і підступно», — сказав він.

Вчорашнє рішення КПЦ направити в Україну своїх екзархів Синод РПЦ сприйняв як «грубе нехтування церковними канонами, які забороняють єпископам однієї помісної церкви втручатися у внутрішнє життя і справи іншої помісної церкви».

«Якщо Константинополь втілюватиме свій підступний план з надання автокефалії, її отримає група розкольників. Канонічна церква цю автокефалію не прийме, ми в Руській церкві звичайно цю її не визнаємо. Й у нас не буде іншого виходу, крім як розірвати стосунки з Константинополем», — вважає Іларіон.

На початку вересня єпископи КПЦ на Архієрейському Соборі підтвердили, що Вселенський патріархат має право самостійно приймати рішення про те, чи надавати автокефалію іншій церкві.

7 вересня КПЦ призначила своїми екзархами в Києві архієпископа Данила Памфілійського з США і єпископа Іларіона Едмонтонського з Канади. Це зроблено у рамках підготовки до надання автокефалії Українській православній церкві.