«Золотого лева» на Венеціанському кінофестивалі здобув мексиканський фільм «Рома». Коротко про нього та інших лауреатів

Автор:
Олександр Нечай
Дата:

Восьмого вересня закінчився 75-й Венеціанський кінофестиваль. В основній конкурсній програмі оголосили вісім переможців. Розповідаємо про головних.

«Золотий лев» за кращу роботу

Отримала драма«Рома» мексиканського режисера Альфонсо Куарона. Напівбіографічний фільм Куарона розповідає історію життя мексиканської сімʼї середнього класу в Мехіко в 1970-х роках.

Вперше за історію заходу головний приз віддали стрічці, яку знімали не для кінопрокату, а для інтернет-сервісу Netflix.

360tv.ru

«Срібний лев», або гран-прі фестивалю

Здобула історична стрічка «Фаворитка» Йоргоса Лантімоса, грецького режисера, актора, продюсера, сценариста і монтажера. Вона розповідає про початок правління англійської королеви Анни — останньої представниці династії Стюарт — наприкінці XVII століття. Замість Анни країною фактично править Сара Черчілль. Її кузина Абігейл прибуває до двору як служниця, але швидко починає брати участь в палацових інтригах.

Fox Searchlight

«Срібний лев» за режисуру

Пішов до француза Жака Одіара за комедійний вестерн «Брати Сістерс». Фільм розповідає про двох братів-найманих убивць, які орудували в США під час «золотої лихоманки» 1850-х.

Фільми Одіара зʼявляються раз на кілька років, оскільки він відпрацьовує дрібниці і не вважає себе професійним режисером. Найбільш відомі його роботи — «Читай по губах» з Венсаном Касселем, а також «Діпан», що отримав канську «Золоту пальмову гілку» в 2015 році.

kinokadr.ru

«Золота Озелла» за кращий сценарій

Дісталася братам Джоелу та Ітану Коенам за фільм «Балада Бастера Скраггса». Фільм про Дикий Захід розбитий на шість розділів: «Балада Бастера Скраггса», «Під Алгодонесом», «Талон на харчування», «Весь Голд-Каньйон», «Баба, яка нажерлась» і «Останки». Оповідання не повʼязані між собою і розповідають з різною долею іронії або чорного гумору про життя тогочасної Америки.

kg-portal.ru

«Кубок Вольпі»

За кращу чоловічу роль у фільмі «Ван Гог. На порозі вічності» отримав Віллем Дефо. Він зіграв художника.

Призом за кращу жіночу роль нагородили Олівію Колман за роль королеви Анни у фільмі «Фаворитка».