NYT: адміністрація Трампа проводила переговори щодо перевороту в Венесуелі з офіцерами-повстанцями

Автор:
Олександр Нечай
Дата:
NYT: адміністрація Трампа проводила переговори щодо перевороту в Венесуелі з офіцерами-повстанцями

Andrew Harrer/Bloomberg via Getty Images

За останній рік представники Адміністрації президента США Дональда Трампа провели кілька таємних зустрічей з офіцерами-бунтівниками з Венесуели, на яких обговорювали повалення влади глави держави Ніколаса Мадуро, — пише The New York Times.

З ким спілкувалися американці?

З військовим командуванням Венесуели. До того ж один з командирів, з якими зустрічалися представники США, належить до їх же санкційного списку і вважається одним з найбільш корумпованих у Венесуелі. Цього командира і його колег звинувачують у завданні тортур сотням політвʼязнів, арештах противників Мадуро, торгівлі наркотиками. США вважають, що вони повʼязані з революційними збройними силами Колумбії (Revolutionary Armed Forces of Colombia або FARC) — організацією, яка вважається терористичною в Америці.

Зустрічі почалися восени 2017 року і тривали в 2018 році за межами Венесуели. Офіцери стверджували, що представляють кілька сотень військових, які втомилися від авторитаризму Модуро. Вони просили США дати їм радіостанції з шифруванням для безпечного спілкування. Змовники планували встановити в країні перехідний уряд до того часу, коли будуть проведені вибори.

Після кількох зустрічей представники США припинили контакти й не надали повстанцям допомогу.

Що каже влада США?

Білий дім не став коментувати цю інформацію. В офіційній заяві Адміністрації президента США задекларовано намір брати участь «у діалозі з усіма венесуельцями, які демонструють прагнення до демократії», щоб «внести позитивні зміни у країну, яка постраждала так багато від Мадуро».

Як відреагувала влада Венесуели і її союзники?

Міністр закордонних справ Венесуели Хорхе Арреаза розкритикував США за контакти з венесуельськими військовими. «Ми засуджуємо перед усім світом плани Сполучених Штатів почати до нас інтервенцію і допомогти повстанцям проти Венесуели», — написав він у Twitter.

Президент Болівії Ево Моралес назвав таємні зустрічі представників Білого дому та повстанців «змовою Трампа».

«Вільні країни Латинської Америки будуть протистояти та відбивати будь-які подальші атаки Імперії проти миру і демократії в регіоні», — зазначив він у Twitter.

Четвертого серпня на Мадуро вчинили замах з використанням безпілотників. Від вибуху постраждало семеро солдатів, але президента не травмовано. Мадуро звинуватив в інциденті Колумбію, але там усе заперечили. Крім того, частина змовників, за його словами, перебувала в США.

Колишній глава муніципальної поліції Венесуели і антиурядовий активіст Сальваторе Луккезе заявив, що допоміг організувати запуск безпілотників.