Insder: МВС зняло з розшуку колишнього заступника голови «Нафтогаза» Кацубу, який купував «вишки Бойко»

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
Insder: МВС зняло з розшуку колишнього заступника голови «Нафтогаза» Кацубу, який купував «вишки Бойко»

Wikipedia

Міністерство внутрішніх справ зняло с розшуку колишнього заступника голови НАК «Нафтогаз України» Сергія Кацубу, який був куратором оборудки про закупівлю вишок для буріння за завищеною ціною, пише Insder.

Хто такий Кацуба?

Кацуба з травня 2010 року був членом правління «Нафтогазу» і членом наглядової ради «Чорноморнафтогазу». З липня по грудень 2012 року — заступник голови «Нафтогазу». В 2012 році був обраний до Верховної Ради від Партії регіонів.

За даннимі ЗМІ, саме Кацуба вів перемовини з норвезькою фірмою Ferncliff, в якої «Чорноморнафтогаз» придбав дві глибоководні бурові платформи. Ferncliff повідомила, що в 2012 році продала бурову установку через свою дочірню фірму безпосередньо «Нафтогазу» за 220 мільйонів доларів, тоді як в «Нафтогазі» заявляли, що придбали її через Ризьку судноверф за 400 мільйонів доларів.

Його звинувачують лише в цьому?

Ні, ще в розкраданні державних коштів в особливо великих розмірах разом із братом Олександром Кацубою. Як заступник голови «Нафтогазу» він підписав акти виконаних робіт з дослідження нафтогазових родовищ у шельфі Чорного моря на загальну суму майже в 285 мільйонів гривень. Кошти перерахували компанії «Універсальне комерційне товариство». Але виявилося, що це фіктивна компанія, оформлена на підставну особу, і ніяких робіт вона не виконувала. Отримані кошти виводилися в конвертаційні центри і переводилися в готівку.

Також братів Кацуба звинувачують у спробі розкрадання 3,4 мільярда кубометрів газу.

Де він зараз?

Сергій Кацуба виїхав з України до Франції в 2015 році. Через це його оголосили у розшук. В 2016 році його брата Олександра заарештували, але вже в 2017 році він пійшов на угоду зі слідством, заплатив 100 мільонів гривень штрафу і вийшов на волю.

Чому Сергія Кацубу зняли з розшуку — невідомо. В Нацполіції це питання переадресували до Генеральної прокуратури, а в ГПУ на нього відмовилися відповідати, посилаючись на таємницю слідства.

Перестали шукати лише Кацубу?

Ні, також з розшуку зняли колишнього голову правління «Брокбізнесбанку» Олександра Динника. В 2014 році його звинуватили у привласненні та розтраті майна банку на суму більше 50 мільйонів гривень і також оголосили в розшук.

сайт Міністерства внутрішніх справ

Динник був одним з найбільш наближених до бізнесмена Сергія Курченка, якого повʼязуть з «сімʼєю» Віктора Януковича, людей. В 2014 році, коли Динник ще був головою «Брокбізнесбанку», Нацбанк виділив йому один мільярд гривень на рефінансування. Гроші вкладників при цьому були заморожені. Тим часом через підставну фірму з банку вивели 650 мільйонів гривень.

Він також фігурував у справі про передачу грошей Михеїлу Саакашвілі від Курченка на спробу держперевороту в Україні.