Адвокат: Стан Сенцова щодалі гіршає, йому важко вставати з ліжка

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Адвокат: Стан Сенцова щодалі гіршає, йому важко вставати з ліжка

Брессонова Ані / УНІАН

Українському режисеру Олегу Сенцову, який голодує в російській колонії понад 120 днів, важко вставати з ліжка. Його здоровʼю завдано непоправної шкоди.

Про це повідомив його адвокат Дмитро Дінзе, який сьомого вересня відвідав українця, — передає «Радіо Свобода».

Дінзе повідомив агентство Associated Press, що Сенцову постійно гіршає, це призводить до «непоправних змін, які впливають на серцево-судинну систему, нирки і печінку». Він додав, що йому важко вставати з ліжка.

«Він відчуває повільний спад, незважаючи на підтримуючу терапію», — цитує AP слова Дінзе.

Напередодні адвокат розповів, що працівники російської колонії намагаються «переламати» Сенцова, щоб режисер припинив голодування.

Сестра українського режисера Наталія Каплан повідомила, що Сенцов склав заповіт на свою творчість. Режисер поскаржився на те, що в нього розвинулася гіпоксія – нестача кисню в серці та в мозку, але він пообіцяв «триматися, хоча живе зараз просто за інерцією». Також українець додав, що «вже не вірить у щасливий кінець цієї історії».

Шостого вересня Сенцова відвідав російський омбудсмен в Ямало-Ненецькому автономному окрузі Анатолій Сак. Він заявив, що «скарг на умови відбування покарання і на порядок медико-санітарного забезпечення від засудженого не надходило».

У серпні 2015 року Сенцова засудили в РФ до 20 років колонії суворого режиму за підготовку теракту. Свою провину режисер не визнав, а 14 травня 2018 року оголосив голодування з вимогою звільнити всіх українських вʼязнів, яких незаконно утримують в РФ з політичних причин. За словами режисера, він буде голодувати, поки не звільнять 64 українців.

Міністерство закордонних справ закликало світ посилити тиск на Росію, поки Кремль не відпустить політвʼязнів Володимира Балуха та Олега Сенцова, які продовжують безстрокове голодування.