«Працюємо далі». Міжнародний кримінальний суд відповів на погрози США запровадити санкції

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:

Міжнародний кримінальний суд (МКС) в Гаазі продовжить керуватися принципами верховенства права у своїй роботі, не дивлячись на погрози США, — повідомляє Reuters.

«МКС як суд, який керується правом, продовжить працювати без страху і згідно з принципами та всеосяжною ідеєю верховенства права», — сказано в заяві суду. МКС підкреслив, що є незалежною та незаангажованою установою, яку підтримують 123 країни.

Вчора радник президента США з національної безпеки Джон Болтон заявив, що його країна готова застосувати жорсткі заходи щодо МКС, якщо той спробує переслідувати американців за можливі військові злочини в Афганістані. Адміністрація Дональда Трампа готова запровадити санкції щодо прокурорів і суддів МКС — включно з арештом їх активів, забороною вʼїзду до США, а також притягненням до кримінальної відповідальності.

«Сполучені Штати будуть використовувати будь-які необхідні засоби для захисту наших громадян і громадян країн-союзників від несправедливого переслідування цим незаконним судом», — заявив Болтон.

Ця заява стала наслідком рішення США закрити офіс Організації визволення Палестини (ОВП) у Вашингтоні через її вимоги до МКС розслідувавати дії Ізраїлю в Палестині. «Сполучені Штати завжди будуть поруч з нашим другом та союзником — Ізраїлем. Ми не дозволимо МКС чи будь-якій іншій організації обмежувати право Ізраїлю на самооборону», — сказав Болтон.

Представники Палестини зазначили, що це не вплине на їх плани домагатися розслідування і звинуватили США у надання неправомірних переваг Ізраїлю.

Як пише Washington Post, для самого Болтона така позиція щодо МКС не нова — ще в 2000-х, будучи заступником державного секретаря в адміністрації Джорджа Буша-молодшого, він підписав офіційний лист, у якому стверджував, що США ніколи не стануть учасником цього суду. А минулого року він написав колонку, де назвав МКС «прямою загрозою концепції національного суверенітету».

Не тільки США не хочуть співпрацювати з Міжнародним кримінальним судом. У 2016 році Росія відмовилася від участі в Римському статуті МКС. Росія підписала цей документ, але не ратифікувала, тому не підпадала під юрисдикцію суду. Перед цим головний прокурор Міжнародного кримінального суду Фату Бенсуда назвала приєднання Криму до РФ рівнозначним зі збройним конфліктом між Росією і Україною.