У Києві 13-річний школяр ударив учительку стільцем по голові та штрикнув ножицями. Жінка в лікарні, хлопець — теж. Що йому загрожує?

Автор:
Олена Мельник
Дата:
У Києві 13-річний школяр ударив учительку стільцем по голові та штрикнув ножицями. Жінка в лікарні, хлопець — теж. Що йому загрожує?

У Києві 13-річний школяр вдарив учительку стільцем по голові та штрикнув ножицями. Постраждала з важкими травмами перебуває в лікарні, але кримінальна відповідальність хлопцю не загрожує.

Що трапилося

У понеділок, десятого вересня, у школі № 94 учень восьмого класу напав на вчительку, — повідомили в поліції Києва. Подія трапилась під час уроку інформатики на очах в інших дітей. Зараз як літня вчителька, так і школяр перебувають у лікарні. Жінці зробили операцію, вона лежить у відділенні політравми з ушкодженням голови та різаними ранами. А учня в шоковому стані зі школи забрала швидка. Дітям, які під час інциденту були в аудиторії, надали допомогу психологи.

Що кажуть у школі

Хлопець напав на вчительку після того, як вона поставила йому на уроці два «мінуси», — розповіла сайту 44.ua директор навчального закладу № 94 Вікторія Кузьменко. На початку заняття педагог перевіряла домашнє завдання. Виявилося, що школяр його не виконав, за що отримав перший «мінус». Після цього всі зосередились на самостійній роботі, і учню знову поставили «мінус». Він відразу рознервувався, кинув у педагога стілець, а потім схопив ножиці та вдарив ними жінку в спину.

У школі кажуть, що хлопчик був спокійним, не агресивним. Він приїхав до Києва з родиною з Івано-Франківська і вперше пішов до цієї школи, у 8-А клас.

Батьки на боці учня

Деякі користувачі соціальних мереж стверджують, що постраждала вчителька інформатики агресивно ставилася до учнів і принижувала їх. Як написала на своїй сторінці в Facebook Горгона Бобровицька, через поведінку педагога її сестрі довелося забрати дочку зі школи.

Негативно про вчительку говорить і Леся Москаленко — мати іншої учениці.

«У минулому році я написала заяву на імʼя директорки школи про психічну неадекватність цієї вчительки, яка викладала у моєї доньки інформатику. І зараз треба розбиратися і розслідувати цю драматичну подію, бо ця вчителька знущалася над дітьми, діти ненавидять її, а вона – їх», — написала Леся Москаленко.

Що говорять у лікарні

Вчителька перебуває в міській лікарні № 17. Стан 64-річної пацієнтки медики оцінюють як стабільний, — повідомляє «Інформатор». За словами лікарів, у жінки серйозні ушкодження, однак загрози її життю вже немає. У неї колота рана грудної клітини та черепно-мозкова травма. Медики припускають, що період реабілітації може тривати близько місяця. Також лікарі планують наступного тижня перевести вчительку на амбулаторне лікування. Її в лікарні доглядають двоє дочок.

Що загрожує учневі

Правоохоронці розпочали розслідування за фактом умисного тяжкого тілесного ушкодження (ч. 1 ст. 121 Кримінального кодексу). Згідно з українським законодавствам, за такий злочин передбачено від пʼяти до восьми років ув’язнення. Однак 13-річний школяр не буде нести кримінальну відповідальність за свій вчинок.

«Оскільки хлопчик не досяг віку, з якого настає кримінальна відповідальність, він не є суб’єктом злочину. Тому відносно нього можуть бути застосовані примусові заходи виховного характеру», – повідомили в поліції Києва, не уточнивши, як саме можуть покарати дитину.