Київрада погодилася взяти на себе борг «Київенерго» перед «Нафтогазом». Мешканці столиці будуть з гарячою водою?

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Київська міська рада погодилася прийняти на баланс комунального підприємства «Київтеплоенерго» 2,6 мильярда гривень боргу «Київенерго» перед «Нафтогазом України» за постачання газу, — повідомляють Українські Новини.

За це рішення проголосував 71 депутат. Йдеться про заборгованість кінцевих споживачів перед компанією «Київенерго». Тепер погасити ці борги вимагатиме компанія «Київтеплоенерго».

Що це за історія і до чого тут гаряча вода?

Дія договору на постачання тепла між Київською міською державною адміністрацією та компанією «Київенерго» закінчилася 27 квітня. Правонаступником стало «Київтеплоенерго». Однак «Нафтогаз України» відмовився укладати з цим підприємством нові договори на постачання газу, поки воно не візьме на себе борги «Київенерго» перед НАК у розмірі близько 5,5 мільярда гривень.

З цієї суми 2,6 мільярда — заборгованість споживачів; 730 мільйонів — кошти, які держава повинна компенсувати в рамках програми субсидій для населення; решта — це штрафи, які «Нафтогаз» нарахував «Київенерго».

Сторони почали судитися, і 19 липня Господарський суд Києва відмовився перевести борги «Київенерго» на «Київтеплоенерго». 4 вересня Апеляційний суд відхилив скаргу «Нафтогазу» на це рішення. Через цю тяганину кияни вже кілька місяців живуть без гарячого водопостачання.