NBC News: Розвідка США підозрює Росію в акустичних атаках на американських дипломатів

Автор:
Анастасія Котова
Дата:
NBC News: Розвідка США підозрює Росію в акустичних атаках на американських дипломатів

Emily Michot/Miami Herald/TNS via Getty Images

Розвідувальні агенції США вважають Росію головним підозрюваним у справі про так звані «звукові атаки» на американських дипломатів на Кубі і в Китаї, що призвели до пошкоджень головного мозку. Про це повідомляє NBC News з посиланням на американських чиновників.

Проте зібраних доказів недостатньо, щоб офіційно звинуватити Москву в таємничих атаках, які почалися ще наприкінці 2016 року і продовжилися у поточному, що призвело до значного розриву у відносинах між Гаваною і Вашингтоном. Розслідують цю справу ФБР, ЦРУ та інші американські агентства.

Раніше в США повідомляли, що 26 працівників американського посольства в столиці Куби постраждали внаслідок незрозумілих атак, яким в кінці 2016 року піддалися будинки та готельні номери дипломатів. Після медичного огляду у потерпілих були виявлені травми головного мозку, втрата слуху і проблеми із зором.

Дивні звуки, почуті американськими дипломатами, спочатку змусили слідчих запідозрити звукову зброю, але ФБР пізніше визначило, що звукові хвилі самі по собі не могли призвести до таких ушкоджень.

В цьому році у одного з американських дипломатів у Китаї виявили аналогічні симптоми після прослуховування «загадкових» звуків в Гуанчжоу.

Причина залишається неясною, але інциденти вбили клин між США і Кубою, тому Вашингтон відкликав більшу частину своїх дипломатів з острова. На початку розслідування високопоставлені офіційні особи США допустили, що ці симптоми — випадкові наслідки нових технологій шпигунства. Але той факт, що атаки повторювалися після того, як про них стало відомо, поставив під сумнів їх випадковість.

Офіційні особи Держдепартаменту одностайно засвідчили перед Конгресом, що вказані інциденти слід розглядати як «атаки».

У той же час прес-секретар Держдепу Хізер Науэрт заявила, що розслідування триває. «Ми поки не визначили, хто або що несе відповідальність за атаки на здоровʼя», — сказала вона.