Завтра Угорщину можуть позбавити голосу в ЄС. За що?

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

На середу, 12 вересня, в Європейському парламенті заплановано голосування щодо введення санкцій проти Угорщини, — повідомляє «Європейська правда».

Причиною санкцій можуть стати порушення урядом Угорщини демократичних цінностей та принципу верховенства права.

Позиція ЄС

Доповідач Європарламенту з угорського питання Джудіт Сарджентіні в ході дебатів заявила, що санкції неминучі.

«Угорський уряд ефективно примусив замовкнути незалежні ЗМІ, посадив вчених на повідець, намагаючись позбавити майбутні покоління навичок критичного мислення. Уряд замінив незалежних суддів тими, хто має близькі звʼязки з режимом. Вони зробили неможливим для неурядових організацій надавати необхідні послуги, наприклад, безхатченкам, мігрантам та біженцям», — сказала Сарджентіні.

Вона також звинуватила членів уряду Віктора Орбана і їх родичів у тому, що вони збагачуються за рахунок європейських фондів.

Починаючи з 2010 року, коли премʼєр-міністром став Віктор Орбан, влада Євросоюзу серйозно конфліктує з Угорщиною. ЄС критикував угорського премʼєра за обмеження свободи ЗМІ, цивільних прав, втручання в діяльність судів та міграційну політику — саме Орбан очолив опозицію ЄС, яка виступила проти розподілу біженців з країн-членів Європейського Союзу.

Що про це думає влада Угорщини?

Орбан на сторінці у Facebook заявив, що вердикт стосовно Угорщини вже написаний.

«Я їду в Брюссель (хоча він їде до Страсбургу — Ред.), щоб захистити Угорщину і угорський народ від несправедливих звинувачень і брехні. Прихильники міграції мають більшість у Європейському парламенті, і, справді, вердикт вже написаний», — наводить його слова видання Politico.

Свою останню передвиборчу кампанію угорський премʼєр побудував на критиці міграційної політики ЄС. Орбан вимагає надати членам ЄС право самим визначати квоти на прийом біженців. Дісталося і мільярдеру Джорджу Соросу В центрі кампанії Орбана опинився Центральноєвропейський університет, заснований Соросом в Будапешті. Влада хотіла закрити навчальний заклад відповідно до нового закону про освіту. Однак реакція як всередині країни, так і за її межами не дозволила цього зробити.

Що тепер?

Голосування за введення санкцій проти Угорщини відбудеться в Європарламенті 12 вересня. Для позитивного рішення необхідні голоси двох третин євродепутатів. В такому разі буде запущена стаття 7 Лісабонської угоди, яка дозволяє вводити санкції проти країни-члена ЄС, аж до позбавлення права голосу в Раді Європейського союзу.