Посол: США підтримають створення в Україні автокефальної православної церкви

Дата:
Посол: США підтримають створення в Україні автокефальної православної церкви

Пресслужба президента України

Посол США з особливих доручень щодо міжнародної релігійної свободи Семюель Браунбек під час зустрічі з президентом Петром Порошенко заявив, що Штати підтримають створення в Україні автокефальної православної церкви, — повідомляє прес-служба президента України.

Браунбек запевнив, що Сполучені Штати й надалі підтримуватимуть Україну в боротьбі за відновлення суверенітету і територіальної цілісності та праві мати помісну Українську автокефальну православну церкву.

Сьомого вересня Константинопольський патріархат призначив своїми екзархами в Києві архієпископа Даниїла Памфілійського зі США і єпископа Іларіона Едмонтонського з Канади. Це зроблено в межах підготовки до надання автокефалії Українській православній церкві.

Російська православна церква назвала це призначення грубим нехтуванням церковних канонів, які забороняють єпископам однієї помісної церкви втручатися у внутрішнє життя та справи іншої помісної церкви. Надання ж автокефалії, за словами представників РПЦ, призведе до розриву відносин між РПЦ та Вселенським патріархатом.