Викиди хімікатів у Криму: до Скадовська вивезли понад 400 дітей

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Викиди хімікатів у Криму: до Скадовська вивезли понад 400 дітей

Sergei Malgavko \ TASS via Getty Images

Понад 400 дітей евакуювали в місто Скадовськ на Херсонщині з її Каланчацького та Чаплинського районів. Про це УНІАН повідомив директор департаменту освіти та науки Херсонської ОДА Євген Криницький.

Дітей вивезли з регіону через токсичні викиди на заводі «Кримський Титан», розташованому на анексованому півострові.

«До оздоровчих таборів, станом на 11 вересня, прибули 306 дітей шкільного віку в супроводі педагогів і 99 дітей віком до шести років. Їх супроводжують батьки», – сказав Криницький.

Більшість дітей (268 школярів і 52 дошкільнят) розмістили в дитячому оздоровчому таборі «Таврія». Решта перебуває у Скадовській філії Херсонського училища фізкультури і спорту.

Діти мешкатимуть у таборі протягом двох тижнів. Вони продовжать навчання в школі № 2 у Скадовську. Витрати на їх перебування покрито з резервного фонду обласного бюджету, однак точна сума фінансування поки невідома.

Директор «Таврії» Ігор Соценко уточнив, що його установа може приймати дітей до середини жовтня.

З кінця серпня жителі Армянська в анексованому РФ Криму масово скаржаться на наліт, схожий на іржу, а також на подразнення та біль у горлі, висипи та блювоту в дітей. Пізніше стало відомо, що причина цих явищ — викиди заводу «Кримський титан». Випаровування з кислотонакопичувача на підприємстві перевищили рівень гранично допустимої концентрації сірчистого ангідриду в повітрі.

Девʼятого вересня завод зупинився. Через різке погіршення екологічної обстановки постраждав 61 прикордонник, а українські контрольно-пропускні пункти «Каланчак» і «Чаплинка» тимчасово не працюють. Також медики оглянули 1300 людей (з них 1100 дітей), які мешкають у південних районах Херсонської області, проте не виявили ознак погіршення здоров’я.

Через екологічну катастрофу в Криму в Херсонській області содою почистили понад 230 кілометрів доріг, а людям видали 20 тисяч марлевих масок.