DW: «Самопроголошені республіки повинні зникнути». Волкер назвав вибори в ОРДЛО нелегітимними

Автор:
Анастасія Котова
Дата:
DW: «Самопроголошені республіки повинні зникнути». Волкер назвав вибори в ОРДЛО нелегітимними

Посольство США в Україні

Призначені на 11 листопада самопроголошеними «ДНР» і «ЛНР» так звані вибори на Донбасі нелегітимні й порушують мінські угоди. Про це в інтервʼю DW заявив спеціальний представник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер.

За його словами, мова йде про окуповані території, де відсутні базові умови безпеки.

«Якщо йти за логікою мінських угод і повернення цієї території під контроль України, то ці утворення («народні республіки») повинні зникнути. Тому проведення виборів — саме по собі нелегітимне, враховуючи умови безпеки, але також і тому, що це не ті утворення, які повинні існувати. Коли там буде безпека - тоді і повинні проводитися вибори», — зазначив Волкер.

У той же час спецпредставник Держдепартаменту сумнівається, що в найближчі місяці вдасться досягти значного прогресу на переговорах про врегулювання ситуації на сході України. Він зазначив, що російська сторона не готова до будь-яких дій, і «в цьому проблема».

«Вони навряд чи зробили щось за останні кілька років, щоб спробувати повернути регіону мир і безпеку. Але продовжують звинувачувати Україну, нагадуючи, що конфлікт відбувається на українській території. Але ж не Україна прийшла на російську територію — це росіяни перебувають на українській території », — підкреслив Волкер.

Він вважає, що Москва зайняла вичікувальну позицію. «Думаю, що росіяни, вочевидь, вирішили поки не робити ніяких нових спроб мирного врегулювання, а чекатимуть результатів виборів в Україні наступного року. В результаті ми не бачимо нічого нового, крім постійних звинувачень на адресу інших та уникання переговорів», — зазначив Волкер.

Президентські вибори в Україні мають відбутися 31 березня 2019 року, вибори до Верховної Ради — 27 жовтня 2019 року.

Раніше бойовики заявили про проведення «виборів» на території «ДНР» і «ЛНР» 11 листопада 2018 року. У «ДНР» планують провести «вибори» ватажка у звʼязку з загибеллю Олександра Захарченка.

Міністерство закордонних справ заявило, що Україна та світ не визнають результати «виборів» в ОРДЛО. Європейський союз вважає, що анонсовані окупаційною адміністрацією вибори в ОРДЛО суперечать мінським домовленостями.