«З трьох БМП — одна працює». Військового оштрафували за розголошення «секретних» даних у Facebook

Автор:
Анастасія Котова
Дата:
«З трьох БМП — одна працює». Військового оштрафували за розголошення «секретних» даних у Facebook

Facebook/Ярослав Коваленко

Дзержинський міський суд Донецької області оштрафував на 340 гривень командира відділення військової частини А1376 Ярослава Коваленка за поширення у Facebook інформації про поганий стан бойової техніки на позиції його підрозділу в зоні бойових дій на Донбасі. Про це йдеться в постанові суду.

Згідно з матеріалами військової контррозвідки Служби безпеки України, 22 серпня цього року Коваленко, обмінюючись повідомленнями в соцмережі з дівчиною з Конотопа, написав їй, що служить у 58-й окремій мотопіхотній бригаді та перебуває в околицях Горлівки Донецької області, а саме на блокпосту, розташованому на відстані 800 метрів від позицій противника.

Військовослужбовець-контрактник у цьому листуванні також повідомив, що на блокпосту є три одиниці БМП (бойова машина піхоти), з яких працює тільки одна, та й та зі збитим прицілом, а також гранатомет АГС, що самовільно вистрілює під час зарядки.

Він також розповів, що в підрозділі немає приладів нічного бачення і тепловізорів. Крім того, контрактник оприлюднив фотографії з місця дислокації.

Facebook/Ярослав Коваленко

На думку СБУ, чоловік розголосив відомості про положення і дії військ у районі проведення операції ООС, а оприлюднені дані містять інформацію з обмеженим доступом «Для службового користування».

Військовослужбовець, як зазначено в рішенні суду, цілком визнав свою провину. Суд вважає його винним. Чоловіка притягнуто до адміністративної відповідальності — штрафу на 340 гривень.