12 років колонії: Верховний суд Росії підтвердив вирок українському журналістові Сущенку

Автор:
Анастасія Котова
Дата:

Верховний суд Російської Федерації визнав законним вирок, за яким український журналіст Роман Сущенко повинен відбути в колонії суворого режиму 12 років за шпигунство, — передає «Интерфакс».

«Вирок Московського міського суду від 4 червня 2018 року залишити без змін, апеляційні скарги — без задоволення», — йдеться в рішенні апеляційної колегії Збройних сил Російської федерації (ЗС РФ).

Таким чином, вирок набув чинності та підлягає негайному виконанню. Скаргу на нього розглядали в закритому режимі у звʼязку з наявністю у справі матеріалів з грифом «секретно».

Сущенко заявив, що не згоден з присудом і продовжить боротьбу за своє визволення, у тому числі надішле звернення до Європейського суду з прав людини.

Дочка українського журналіста Юлія Сущенко також прокоментувала вирок своєму батькові в Facebook.

Тридцятого вересня 2016 року власного кореспондента агентства «Укрінформ» у Парижі Романа Сущенка затримали в Москві, куди він прибув з приватною поїздкою.

Як заявили в ФСБ, Сущенко є кадровим співробітником управління розвідки Міністерства оборони України і був затриманий при вчиненні шпигунської акції. За даними ФСБ, він цілеспрямовано збирав інформацію про діяльність ЗС РФ та Росгвардії, що є державною таємницею.

Четвертого червня 2018 року Московський міський суд визнав Романа Сущенка винним у шпигунстві та засудив його до 12 років позбавлення волі з відбуванням покарання в колонії суворого режиму. При цьому суд оголосив тільки резолютивну частину вироку через наявність секретних матеріалів у справі.

Свою провину Сущенко категорично заперечує. Як заявляв адвокат українця Марк Фейгін, його підзахисний працював власним кореспондентом «Укрінформ» у Парижі, а в Москву приїхав з приватним візитом — для зустрічі з родичами.