Глава Міненерго: тарифи на газ для населення підвищать. Остаточну ціну поки не визначили

Автор:
Анастасія Котова
Дата:

Міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик заявив, що підвищення тарифів на газ для населення відбудеться, але остаточна ціна поки не визначена. Про це він заявив журналістам у середу в Києві, відповідаючи на питання про можливе підвищення ціни на газ на 23%, передає «Інтерфакс-Україна».

«Премʼєр вже сказав, що ми не можемо вести конструктивні переговори з Міжнародним валютним фондом, тому підвищення буде. Але на скільки — я не можу сказати, тому що не є учасником переговорів», — сказав міністр.

Він пояснив, що ні він, ні Міненерго не є стороною переговорів з МВФ, зокрема і щодо остаточної ціни на газ.

Раніше премʼєр-міністр Володимир Гройсман пообіцяв проінформувати громадськість про результати переговорів з представниками місії Міжнародного валютного фонду, які прибули в Україну.

«Раніше меморандум з кредиторами підписували і не виконували обіцяне. А це підірвало довіру до України. Я повинен вирішувати це питання. Місія МВФ приїхала. Ми працюємо, у нас конструктивні відносини. Через два тижні повідомимо про результати переговорів», — написав він у Twitter.

Місія МВФ на чолі з Роном ван Роденом 6 вересня розпочала роботу в Києві. Володимир Гройсман провів переговори з главою місії.

З липня 2017 року Україна бере участь у складному переговорному процесі з МВФ щодо газового питання. Фонд наполягає на підвищенні ціни газу для населення, яке, за різними оцінками, може сягнути від 30 до 60%, у звʼязку із зростанням цін на міжнародних ринках, тоді як премʼєр вважає таке різке підвищення невиправданим.

Позиція Фонду є досить жорсткою, оскільки Кабмін в минулому році ухвалив рішення про підвищення ціни на газ, що дозволило Україні отримати транш кредиту МВФ, однак згодом в односторонньому порядку відмовився його виконувати.