Звіт ООН: Дамаск використовував хлор та зарин в хімічних атаках на сирійські міста

Автор:
Анастасія Котова
Дата:
Звіт ООН: Дамаск використовував хлор та зарин в хімічних атаках на сирійські міста

Netflix

Сирійський уряд 39 разів застосував заборонену хімічну зброю — хлор та зарин в газових атаках на місто Хан-Шейхун, передмістя Дамаска і провінцію Ідліб, що є військовим злочином. Про це йдеться у звіті Організації Обʼєднаних Націй.

Комісія ООН зафіксувала 39 хімічних атак з 2013 року, 33 з яких вчинили урядові війська. Виконавці решти шести не були в достатній мірі ідентифіковані, передає Reuters.

ООН заявила у своїй останній доповіді, що збройовий хлор заборонено відповідно до Конвенції з хімічної зброї, ратифікованої Сирією, і звичайним Міжнародним гуманітарним правом.

На початку квітня сирійські урядові війська здійснили газову атаку на місто Хан-Шейхун. При нанесенні повітряних ударів по цьому населеному пункту вони застосували отруйний газ зарин і вбили понад 80 осіб.

У документі підкреслюється, що чотири повітряні удари по Хан-Шейхуну були нанесені винищувачем-бомбардувальником Су, який використовує тільки сирійська армія. Крім того, експертиза встановила, що була застосована хімічна бомба радянського виробництва.

Щоб повернути східну Гуту, урядові війська почали численні безладні атаки в густонаселених цивільних районах, у тому числі з використанням хімічної зброї. В результаті атак сильно постраждали жінки і діти, у яких спостерігалися респіраторні розлади і брак кисню.

«Комісія дійшла висновку, що в цих двох випадках урядові війська та/або повстанці вчиняли військові злочини з використанням забороненої зброї і здійснювали невиборчі напади в районах з цивільним населенням у східній частині Гути», — йдеться в заяві.

В двох випадках з Думою (провінція Дамаск) використовувались саморобні боєприпаси з ракетною технікою. «Зокрема, документально зафіксовані боєприпаси були виготовлені з промислових іранських артилерійських ракет, які, як відомо, були доставлені до війська під командуванням сирійського уряду».

У північно-західній провінції Ідліб, де Організація Обʼєднаних Націй побоюється неминучого масштабного нападу сирійських і російських військ на останню бунтівну фортецю, хлор був також використаний 4 лютого.

У підсумку комісія з Сирії при Раді ООН з прав людини офіційно поклала всю відповідальність за хіматаки на Дамаск і звинуватила учасників сирійського конфлікту в кричущих порушеннях міжнародного права.

В сирійському місті Хан-Шейхун 4 квітня 2017 року була здійснена хімічна атака, жертвами якої стали майже 100 людей. Більшість західних країн і сирійська опозиція поклали відповідальність за неї на уряд країни. У Дамаску ці звинувачення відкидають. Росія назвала відеоматеріали про даний інцидент постановочними.