«Медведчук продовжує цим активно займатися». У Путіна прокоментували можливий обмін українця Сущенка, якому дали 12 років колонії

Автор:
Анастасія Котова
Дата:
«Медведчук продовжує цим активно займатися». У Путіна прокоментували можливий обмін українця Сущенка, якому дали 12 років колонії

wikipedia.org

У Кремлі розраховують на продовження роботи підгрупи з гуманітарних питань щодо ситуації в Україні, яка займається, зокрема, питаннями обміну засудженими. Про це заявив прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков, — повідомив ТАСС.

«Існує група з вирішення гуманітарних питань, [лідер громадського руху «Український вибір — право народу», кум російського президента Володимира Путіна Віктор] Медведчук досить активно продовжує займатися цим: ви знаєте, що були успішні спроби, здійснено кілька обмінів», — зазначив він, відповідаючи на питання про те, чи може відбутися обмін засудженого в РФ за шпигунство українця Романа Сущенка на засуджених Києвом росіян.

Пєсков додав, що Кремль розраховує на те, що «ця діяльність буде продовжена».

12 вересня Верховний суд Росії визнав законним винесений у червні вирок українському журналісту Роману Сущенку — 12 років колонії за шпигунство. Вирок набув чинності та підлягає негайному виконанню.

На одній з останніх зустрічей у Мінську представники «ЛДНР» відмовилися спілкуватися з представником України в ТКГ, нардепом Іриною Геращенко про обмін полонених, наполягаючи на розмові виключно з кумом російського президента Медведчуком.

За словами Геращенко, Кремль вже чотири місяці не реагує на пропозицію передати засуджених росіян в обмін на українських заручників. Росія також відмовилася від переговорів з обміну полоненими після того, як Україна запропонувала передати російській стороні 36 її громадян в обмін на українських політвʼязнів.

11 вересня координатор СММ ОБСЄ в робочій підгрупі з гуманітарних питань Тристоронньої контактної групи, Тоні Фріш відвідав шістьох українських заручників в тимчасово окупованому Донецьку і поспілкувався з ними віч-на-віч.