МОЗ змінює правила служби екстреної допомоги. Тепер замість швидкої має приходити лікар первинної ланки

Дата:

Міністерство охорони здоровʼя змінює правила служби екстреної допомоги, за яким бригада швидкої допомоги буде гарантовано виїжджати тільки на невідкладні випадки. Про це в інтервʼю «5 каналу» розповів прес-секретар МОЗ Олександр Ябчанка.

До таких випадків відносяться втрата свідомості, судоми, порушення дихання, різкий біль у грудях, біль у животі, зовнішня кровотеча, блювання з кровʼю.

Ябчанка додав, що якщо диспетчер буде непевен — екстрений випадок чи ні, то швидше за все він направить бригаду. В іншому випадку він перенаправлятиме цього пацієнта до лікаря первинної ланки. Однак якщо протягом години пацієнту не нададуть допомогу, диспетчер відправить до нього вільну бригаду.

Прес-секретар МОЗ підкреслив, що ці правила вже почали діяти у Києві, але поки що як експеримент. По всій країні вони запрацюють після затвердження, орієнтовно — в жовтні.

Раніше МОЗ оголосив про запуск єдиного реєстру медичних оглядів. У міністерстві вважають, що такий реєстр унеможливить підробку медичних довідок і санітарних книжок. Крім того, завдяки цій системі роботодавець зможе перевіряти легітимність медогляду у претендента на роботу.