Сенцова номінували на престижну премію. Він може отримати €50 000

Дата:
Сенцова номінували на престижну премію. Він може отримати €50 000

Claude TRUONG-NGOC / Wikimedia

Європейська народна партія висунула українського режисера і політвʼязня Росії Олега Сенцова на премію імені Сахарова, — повідомляється в Twitter партії.

Імʼя лауреата премії стане відомо наприкінці жовтня, його оберуть з трьох кандидатів. Премія названа на честь радянського академіка і дисидента Андрія Сахарова, її вручає Європейський парламент.

Хто номінує?

Кандидатів на здобуття висувають депутати Європарламенту. Кожен кандидат повинен мати підтримку не менше 40 євродепутатів, кожен з яких може підтримати лише одного кандидата.

Як проходить процедура?

Комітет закордонних справ, підкомітет з прав людини і Комітет з розвитку Європарламенту голосує за трьох кандидатів. Потім ці кандидатури виносяться на розгляд керівного органу Європарламенту — Конференції президентів для остаточного голосування. Переможця зазвичай оголошують в жовтні, а церемонія нагородження відбувається в грудні, на пленарному засіданні в Страсбурзі.

Що приносить премія?

Призовий фонд премії становить 50 тисяч євро. Премію можуть присудити фізичним особам, асоціаціям або організаціям. Громадянство, місце проживання і роботи кандидатів не мають жодного значення.

Після перемоги лауреати премії повідомляють Європарламент, яким чином вони бажають отримати призові гроші. У 2017 році лауреатом премії стала демократична опозиція Венесуели.

11 вересня сестра Сенцова Наталія Каплан розповіла, що режисер заповів всі незакінчені роботи своєї соратниці з Криму, а доходи та гонорари — своїм дітям.

Напередодні адвокат режисера Дмитро Дінз розповів про постійне погіршення стану Сенцова, що призводить до непоправних змін, які впливають на серцево-судинну систему, нирки і печінку». Режисер оголосив голодування 14 травня. Він вимагає звільнити 64 українських увʼязнених, незаконно утримуваних в РФ з політичних причин.