Європарламент прийняв «податок на посилання» для онлайн-платформ. Вони будуть відповідати за своїх користувачів

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Європарламент прийняв «податок на посилання» для онлайн-платформ. Вони будуть відповідати за своїх користувачів

Dan Schiumarini / Unsplash

Європейський парламент 12 вересня проголосував за директиву про захист авторського права в інтернеті. Як повідомляється на сайті законодавчого органу, документ підтримали 438 депутатів при 226 голосах «проти»; ще 39 осіб утрималися.

Кампанія проти прийняття цього законопроекту велася протягом кількох років, а в липні Європарламент відхилив цю спірну директиву. Дискусії викликали дві ключові статті: 11-та про «податок на посилання» і 13-та про «фільтр завантажуваного контенту», які посилюють відповідальність за порушення авторського права в інтернеті.

Перша вимагає від онлайн-платформ, таких як Google News, платити авторам при посиланні на їх контент, а друга зобовʼязує всі онлайн-платформи, наприклад YouTube або Facebook, стежити, щоб користувачі при завантаженні контенту не порушували нічиїх прав, —пише The Verge.

Противники директиви стверджують, що ці дві статті є серйозною загрозою вільному обміну інформацією в інтернеті і відкривають широкі можливості для зловживання авторським правом. Раніше висловлювалися побоювання, що прийняття цих нових правил в кінцевому підсумку призведе до зникнення різного роду мемів з використанням кадрів з фільмів або пародій.

Прихильники ж заявляють, що головна мета нових правил — захист прав журналістів, авторів, видавців та людей творчих професій. Вони також стверджують, що кампанію проти прийняття директиви фінансують американські технічні гіганти, які бажають зберегти контроль над інтернетом. Крім того, автори вказують на значимі зміни до цих статей, які покликані запобігти різного роду зловживанням. Зокрема, 13-та стаття робить виняток для таких сайтів, як GitHub і Wikipedia, а 11-та дозволяє використовувати короткі уривки без сплати податку.

Остаточне рішення по цій директиві Європарламент прийматиме на наступному голосуванні, в січні 2019 року.