МОЗ і Міносвіти заборонили пускати до шкіл і садочків детей без щеплень. Це суперечить закону

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:

Міністерство охорони здоровʼя і Міністерстоо освіти і науки закликало місцеві державні адміністрації не пускати у дитячі заклади дітей, яким не зробили щеплення, — йдеться у спільному листі відомств.

Що кажуть міністерства?

Вони стверджують, що в країні склалася «нестійка епідемічна ситуація щодо інфекційних хвороб», а від початку року майже 30 тисяч людей захворіли на кір, 13 з них — померли. «Захворюваність на кір, краснуху, епідемічний паротит, кашлюк, дифтерію набуває загрозливого характеру, про що свідчить чергування періодів підйому і спаду захворюваності», — сказано в листі.

Через ризик масового поширення хвороб, який зростає з початком навчального року, міністерства просять забезпечити щеплення дітей та «недопущення нещеплених (при відсутності протипоказань) дітей до закладів освіти».

«Зазначена вимога передбачена у статті 15 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб», відповідно до якої дітям, які не отримали профілактичних щеплень згідно з календарем щеплень, відвідування дитячих закладів не дозволяється», — констатують в МОЗ і Міносвіти.

Пресслужба Міністерства охорони здоров'я

Пресслужба Міністерства охорони здоров'я

Вони також нагадали, що до шести років дітей мають вакцинувати від гепатиту В, туберкульозу, кору, паротиту, краснухи, дифтерії, правця, кашлюку, поліомієліту та Хіб-інфекції. У 6-річному віці — ще раз зробити щеплення проти дифтерії, правця, поліомієліту, кору, краснухи та паротиту.

Що сказано в законі?

Закон «Про захист населення від інфекційних хвороб» передбачає, що дітей приймають до шкіл, садочків та інших закладів, якщо у них є медична довідка з інформацією про щеплення. Але якщо щеплення зробили надто пізно, скликають консиліум лікарів, який вирішує, чи можна взяти дитину до закладу.

У розʼясненні МОЗ і Міносвіти в вересені 2014 року вказано, що лікарсько-консультативна комісія також має оглядати дітей, чиї батьки відмовилися від щеплень. І вона може дозволити дитині відвідувати заклад.