Журналістка Седлецька просить суд заборонити ГПУ доступ до її розмов

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
Журналістка Седлецька просить суд заборонити ГПУ доступ до її розмов

Журналіст і головний редактор програми «Схеми», Наталя Седлецька оскаржила в суді дозвіл, яким Генеральній прокуратурі було надано доступ до даних з її мобільного телефону. Про це повідомляє «Радіо Свобода».

Вона просить, щоб Апеляційний суд Києва відмінив рішення Печерського районного суда Києва, який видав цей дозвіл. Скрагу Седлецької суд розгляне 14 вересня об 11:00.

«Зняття інформації з каналів зв’язку в такому обсязі та за такий довгий період, як 17 місяців, — це спосіб втручання в діяльність журналіста. Він можливий тільки у разі виключної необхідності. Слідчий суддя, який видав ухвалу, це ніяк не досліджував», — пояснив адвокат журналістки Анатолій Попов.

З іншого боку, за його словами, ухвали про тимчасовий доступ до речей та документів за загальною практикою не підлягають оскарженню. Але є перелік випадків, коли це можливе, наприклад, якщо йдеться про порушення конституційних прав та свобод. Саме до цього і планують апелювати адвокати Седлецької.

27 серпня Печерський районний суд Києва дозволив ГПУ отримати доступ до телефонних викликів Седлецької. Сама журналістка дізналася про це зі ЗМІ. Прокуратура пообіцяла не прослуховувати розмови журналістки, але її ці запевнення не влаштували. Пізніше зʼясувалося, що суд дозволив ГПУ доступ і до даних з мобільного журналістки Христини Бердинських.