Мешканець Чопа записав відео, у якому назвав себе таємним агентом, що готував замах на Бабченка. Його розшукує СБУ

Дата:
Мешканець Чопа записав відео, у якому назвав себе таємним агентом, що готував замах на Бабченка. Його розшукує СБУ

Youtube / Viacheslav Pivovarnik

Служба безпеки України оголосила в розшук мешканця Чопа Вʼячеслава Пивоварника, який заявив, що замах на журналіста Аркадія Бабченка і «47 список» — справа рук СБУ. Про це повідомляється на сайті МВС.

МВС / розшук

Про що мова?

12 вересня на Youtube-каналі Viacheslav Pivovarnik зʼявилося відео «Заява Вʼячеслава Пивоварника: правда про справу Бабченка». Чоловік називає себе Вʼячеславом Пивоварником і говорить, що 12 вересня в місті Чоп на нього вчинили замах, і це нібито стало причиною відеозвернення: «Був замінований вхід до мого будинку, де живуть мої батьки, і вибуховий пристрій спрацював».

Хто такий Пивоварник?

Себе Пивоварник називає агентом СБУ, якого завербував в 2010 році генерал-лейтенант СБУ Олександр Скіпальський. Він був одним із творців так званої Громадської служби безпеки України, яка виявляла проросійських активістів і вербувала їх. Пивоварник також розповідає, що займався контрабандою і «наповнював чорну касу СБУ». Учасники цієї «каси» начебто фінансували події на Майдані, у тому числі організовували «снайперів і ліквідаторів». Потім, як каже Пивоварник, його відправили до Москви «налагоджувати звʼязки з політичними та бізнесовими колами, а також із російськими спецслужбами».

До чого тут Бабченко?

Пивоварник називає операцію з Бабченком частиною підготовки «військового перевороту», а себе — учасником цього процесу. Його завдання начебто полягало в комунікації з Адміністрацією президента РФ, де знаходився інший учасник підготовки до вбивства Бабченка.

Пивоварник вказує на Бориса Германа як на головного організатора замаху і називає його співробітником контррозвідки. За словами Пивоварника, під час підготовки замаху інформація про нього стала просочуватися, після чого операцію довелося перетворити на інсценування вбивства.

Представники Генеральної прокуратури і Служби безпеки України спростували все, що Пивоварник сказав у своєму відеозверненні.

1 вересня Голосіївський районний суд Києва засудив директора українсько-німецького спільного підприємства «Шмайсер» Бориса Германа до 4,5 років вʼязниці за замах на Бабченка. Сам Герман під час судового процесу неодноразово називав замовником саме Пивоварника, який, за його словами, працює в «особистому фонді Путіна».