У «Нафтогазі» повідомили, що суд Швеції скасував заборону на стягнення з «Газпрому» $2,6 млрд. На сайті суду рішення поки немає

Дата:
У «Нафтогазі» повідомили, що суд Швеції скасував заборону на стягнення з «Газпрому» $2,6 млрд. На сайті суду рішення поки немає

Vincent Mundy / Bloomberg via Getty Images

Директор з розвитку бізнесу НАК«Нафтогаз України» Юрій Вітренко в Facebook заявив, що Апеляційний суд округу Свеа в Швеції скасував своє рішення, яким він дозволяв «Газпрому» тимчасово не виплачувати «Нафтогазу» 2,6 мільярда доларів згідно з рішенням Стокгольмського арбітражу.

Тоді як на сайті суду поки відсутнє повідомлення про прийняття цього рішення. Вітренко також розповів про тристоронні (Україна — ЄС — Росія) консультації щодо транзиту газу після 2019 року, під час яких «чітко пояснили російській стороні європейські правила».

У коментарі російському РБК представники «Газпрому» заявили, що оскаржуватимуть цей вердикт.

Чотирнадцятого червня Апеляційний суд призупинив виконання рішення Стокгольмського суду. Після цього «Нафтогаз» подав скаргу, але той самй Апеляційний суду округу Свеа цю скаргу відхилив.

«Нафтогаз» і «Газпром» почали судитися в 2014 році. Російський монополіст вимагав від української компанії 56 мільярдів долларів через відмову від принципу «бери або плати», за яким «Нафтогаз» був зобовʼязаний викуповувати фіксовані обсяги газу. Вимоги української сторони вкладалися в 44 мільярди доларів.

Двадцять восьмого лютого 2018 року Стокгольмський арбітраж задовольнив позов «Нафтогазу» до «Газпрому» на недостатній обсяг транзиту. Українська компанія домоглася компенсації в сумі 4,63 мільярда доларів. За результатами двох арбітражних проваджень в Стокгольмі, «Газпром» повинен виплатити 2,56 мільярди доларів на користь «Нафтогазу». Українська компанія також домоглася зменшення обовʼязкових річних обсягів закупівель газу з 52 мільярдів кубометрів до 5 мільярдів кубометрів.