Вночі: у США прогриміло 70 вибухів газу, аналітики JPMorgan назвали дату нової фінансової кризи, SpaceX обрала першого космічного туриста

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Неподалік Бостона через проблеми з газопроводом сталися 70 вибухів, знищені будинки

У США в кількох містах неподалік від Бостона сталося близько 70 вибухів і серія пожеж, імовірно викликаних неполадками в роботі газопроводу. Влада вимагає покинути домівки від жителів міст Лоуренс, Андовер і Північний Андовер, які користуються послугами компанії Columbia Gas, а також усіх, хто відчуває запах газу. Як пише Associated Press, на днях Columbia Gas оголосила про роботи на газопроводі в низці районів штату — включно з тими, де почалися вибухи.

Загинув щонайменше один місцевий житель: 18-річний хлопець сидів у машині біля свого будинку, коли на неї звалився уламок димової труби. Постраждало 13 осіб, вони доставлені до лікарні. Діагнози варіюються від отруєння чадним газом до травм від вибуху.

Аналітики назвали дату нової світової фінансової кризи

geralt / Pixabay

Експерти JPMorgan вважають, що нова фінансово-економічна криза у світі відбудеться в 2020 році. Аналітики припускають, що під час проблемної фази акції ринків, що розвиваються, подешевшають на 48%, їх валюти — на 14,4%, американські акції втратять у вартості 20%, а ціни на енергоресурси впадуть на 35%. Одні запевняють, що такі показники не будуть аж надто болючими, особливо на тлі попередньої кризи, наслідки котрої не подолані досі. Інші ж вважають, що ризик нового краху на ринках посилився через перехід до пасивного управління інвестиціями через індексні і біржові фонди, а також розвиток торгових стратегій, базованих на кількісному аналізі. Тривалість наступної кризи аналітики прогнозувати не беруться.

У Вселенському патріархаті відреагували на погрози Москви через автокефалію Україні

church.ua

Абсолютно всі сучасні православні автокефалії, окрім найдавніших патріархатів, були створені томосами Константинопольської церкви. Про це заявив архієпископ Тельміський Іов (Геча), коментуючи зусилля патріарха Варфоломія в Україні та протидію цьому з боку РПЦ і промосковських українських сил. Ієрарх українського походження також додав, що кожну з новітніх автокефалій проголошували не без впливу політичних факторів, зокрема здобуття державної незалежності. Однак разом з цим вона мала глибші причини: «забезпечити єдність церкви всередині кожної з цих держав, як і єдність між помісними церквами».

Владика Іов підкреслив, що РПЦ не має права надавати автокефалію українській (так само як і будь-якій іншій) церкві, бо це є прерогативою Константинопольського патріархату як першого серед православних центрів у світі.

SpaceX обрала першого туриста для польоту на орбіту Місяця

SpaceX

SpaceX Ілона Маска вибрала людину, яка вперше в історії здійснить туристичний політ навколо Місяця на ракеті BFR (Big Falcon Heavy). Компанія назвала цю подію важливим кроком на шляху до надання простим людям можливості подорожувати в космосі. SpaceX поки не розкриває ім’я свого першого космічного туриста, однак пообіцяла розповісти подробиці в понеділок, 17 вересня.

Volkswagen припинить випуск легендарних «Жуків»

Pexels / Pixabay

Volkswagen of America з 2019 року припиняє виробництво легендарних автомобілів моделі Beetle («Жук»). У заяві компанії сказано про план зосередитися на сімейних автомобілях. Відхід Beetle відзначать випуском двох нових моделей Final Edition SE і Final Edition SEL, які стануть останніми в цій серії. Вони побачать світ у липні 2019 року.

Модель «Жук» компанія Volkswagen AG випускала з 1938 року до 2003 року.