Викиди на заводі в Криму: на Херсонщині у ґрунті виявили підвищений вміст сульфатів

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Підвищений вміст сульфатів виявили в пробах ґрунту, взятих біля свердловини з питною водою в Херсонській області. Про це Радіо Свобода повідомили в Державній екологічній інспекції.

Фахівці взяли проби ґрунту 31 серпня 2018 року. Результати показали перевищення вмісту сульфатів порівняно з минулим роком біля свердловини питної води на території Преображенської сільської ради та біля пункту пропуску «Каланчак».

​Пʼятого вересня спеціалісти перевірили ґрунт в селах Олександрівка, Преображенка і біля свердловини питної води на території Преображенської сільської ради в Каланчацькому районі, а також у селах Першокостянтинівка, Григорівка, Нововолодимирівка та Іванівка Чаплинського району.

У порівнянні з попередніми результатами за 31 серпня, вміст сульфатів збільшився в селі Першокостянтинівка (з 78,2 мг/дм3 до 119,32 мг/дм3) та біля свердловини питної води на території Преображенського сільської ради (с 312,8 мг/дм3 до 617,4 мг/дм3), де також зросла кількість хлоридів (з 46,15 мг/дм3 до 103,0 мг/дм3).

У Держекоінспекції додали, що 12 вересня фахівці знову взяли проби ґрунту з названих точок для подальших досліджень.

З кінця серпня жителі Армянська в анексованому РФ Криму масово скаржаться на наліт, схожий на іржу, а також на подразнення та біль у горлі, висипи та блювоту в дітей. Пізніше стало відомо, що причина цих явищ — викиди заводу «Кримський титан». Випаровування з кислотонакопичувача на підприємстві перевищили рівень гранично допустимої концентрації сірчистого ангідриду в повітрі.

Девʼятого вересня завод зупинився. Голова Херсонської обласної державної адміністрації Андрій Гордєєв заявив, що на заводі «Кримський титан» сталася техногенна аварія, яку російська влада приховує від місцевих жителів.

Через різке погіршення екологічної обстановки постраждав 61 прикордонник на адмінкордоні з Кримом, а українські контрольно-пропускні пункти «Каланчак» і «Чаплинка» тимчасово не працюють. Також медики оглянули 1300 людей (з них 1100 дітей), які мешкають у південних районах Херсонської області, проте не виявили ознак погіршення здоров’я.

Через екологічну катастрофу в Криму в Херсонській області содою почистили понад 230 кілометрів доріг, а людям видали 20 тисяч марлевих масок.