Порошенко: Україні потрібна співпраця з МВФ, щоб погасити борги

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Порошенко: Україні потрібна співпраця з МВФ, щоб погасити борги

Пресслужба президента України

Україна потребує співпраці з Міжнародним валютним фондом і зовнішніх позик для того, щоб погасити зовнішні борги. Про це заявив президент Петро Порошенко під час виступу на форумі Ялтинської європейської стратегії (YES) в Києві, — передає Reuters.

«Ми могли б обійтися без зовнішніх позик, якби нам не довелося гасити старі борги», — сказав він.

Порошенко нагадав, що держборг України з 2007 по 2010 рік зріс на 26 мільярдів доларів, а з 2010 по 2014 рік — ще майже на 20 мільярдів доларів, — пише «Інтерфакс-Україна».

Глава держави зазначив, що в 2019 році Україну чекають пікові виплати за державним боргом, однак країна повинна зберегти фінансову стабільність.

«Хочу підкреслити: як не дочекалися, коли пророкували дефолт України в 2014—2015 роках, коли у нас було ледь 5 мільярдів доларів золотовалютних резервів, так і не дочекаються ніякої дестабілізації зараз», — сказав глава держави.

Місія МВФ розпочала роботу в Києві шостого вересня. З липня 2017 року триває складний переговорний процес України з МВФ щодо газового питання. Фонд наполягає на підвищенні ціни газу для населення, яке, за різними прогнозами, може скласти від 30 до 60% — у звʼязку зі зростанням цін на міжнародних ринках, тоді як премʼєр вважає таке різке підвищення невиправданим.