«Американські гірки прискорюють проходження каменів у нирках». У Гарварді оголосили лауреатів Шнобелівської премії за 2018 рік

Дата:
«Американські гірки прискорюють проходження каменів у нирках». У Гарварді оголосили лауреатів Шнобелівської премії за 2018 рік

Twitter / Brittany Fair

У пʼятницю, 14 вересня, у Гарварді оголосили лауреатів Шнобелівської премії за 2018 рік. Про це повідомлено на сайті заходу.

Премію Шнобеля з медицини отримали Марк Мітчелл і Девід Вортингер — за використання американських гірок для прискорення проходження каменів у нирках.

Шнобелівська премія — пародійна нагорода, яку щорічно присуджують за наукові дослідження, що, за задумом її засновників, «спочатку змушують сміятися, а потім задуматися».

Організатори премії відзначили праці про використання магічних ляльок вуду проти несправедливих начальників, американських гірок для виведення каменів з нирок, поштових марок — для фіксації ерекції, а слини — як миючого засобу.

Лауреатом в номінації «Антропологія» став швед Томас Перссон з колегами за дослідження поведінки тварин у зоопарку. Вони довели, що шимпанзе пародіюють людей не рідше й не гірше, ніж люди пародіюють шимпанзе.

Нагороду з біології отримали вчені з Колумбії, Швеції, Німеччини, Франції та Швейцарії. Вони довели, що винні експерти можуть за запахом точно визначити, чи є в бокалі одна фруктова мушка.

Приз у номінації «Хімія» здобули вчені з Португалії. Паола Ромао зі співавторам довели, що людську слину можна використовувати як засіб для чищення брудних поверхонь.

У номінації «Медична освіта» нагородили японця Акіру Хоріукі. Він на собі досліджував, чи зручно робити колоноскопію (огляд товстої кишки за допомогою ендоскопа) вдома.

Премію з літератури дали вченим, які експериментально довели, що люди, які купують складну техніку, практично ніколи не читають інструкції до неї.

Вчений Джеймс Коул підрахував, що в раціоні канібалів менше калорій, ніж у більшості традиційних дієт.

Премію миру заслужила команда вчених з Іспанії та Колумбії. Вони визначили, як часто і з якої причини кричать і лаються водії за кермом автомобіля.

Команда урологів зі США і Японії стали лауреатами в галузі репродуктивної медицини. Вони навчилися застосовувати поштові марки, щоб визначити частоту нічних ерекцій у чоловіків.

Дослідників із Канади, Китаю, США і Сінгапуру визнано достойними премії з економіки. Вони довели, що знущання над лялькою вуду, яка втілює вашого ненависного боса, знижує рівень стресу й покращує психічне здоровʼя працівників.