Суд Лондона дозволив Україні не повертати Россії $3 млрд «боргу Януковича». Москва буде оскаржувати це рішення

Автор:
Анастасія Котова
Дата:
Суд Лондона дозволив Україні не повертати Россії $3 млрд «боргу Януковича». Москва буде оскаржувати це рішення

Ronnie Macdonald / Flickr

Апеляційний суд Англії прийняв рішення на користь України по справі «стягнення з Києва боргу Януковича» в три мільярди доларів. Про це повідомляє прес-служба Міністерства фінансів.

Три судді Апеляційного суду Англії погодилися з тим, що суд першої інстанції [Високий суд Лондона] помилково не став розглядати аргументи української сторони. Тепер справу слухатимуть в рамках повноцінної процедури, що відстрочить стягнення боргу на користь РФ.

Що це за борг?

Мова йде про повернення Росії боргу за придбаними облігаціями на загальну суму три мільярди доларів.

У грудні 2013 року Росія і Україна домовилися, що Москва надасть Києву фінансову допомогу у вигляді кредиту на 15 мільярдів доларів в обмін на єврооблігації.

За президентства Віктора Януковича Україна випустила єврооблігації на суму три мільярди доларів під 5% річних. Їх викупив російський Мінфін, а гроші отримав уряд премʼєр-міністра Миколи Азарова. В Росії наполягають, що залишок борга — 12 мільярдів доларів — Україна не повернула.

В 2015 році Верховна рада допустила дефолт за євробондами. Київ пропонував Москві реструктуризацію боргу на загальних з комерційними кредиторами умовах, Росія цей варіант відмовилася обговорювати, наполягаючи на суверенному характері заборгованості. Борг повинні були погасити до 1 січня 2016 року. Однак у грудні 2015 року Україна ввела мораторій на обслуговування цієї заборгованості.

Як розвивалася судова тяганина?

17 лютого 2016 року Мінфін Росії подав позов до Високого суду Лондона про стягнення заборгованості за єврооблігаціями. Суд розглянув справу за прискореною процедурою і зобовʼязав Україну виплатити держборг перед Росією (три мільярди доларів).

У червні 2017 року Україна оскаржила це в Апеляційному суді, і виконання рішення суду першої інстанції було призупинено.

Що каже Мінфін?

Рішення Апеляційного суду в Кабміні назвали повною перемогою. «Скасування попереднього рішення та надання Україні можливості представити свій захист у повному обсязі у суді першої інстанції є видатною перемогою України», — йдеться в релізі міністерства.

Крім того, в Міністерстві фінансів повідомили, що Апеляційний суд Лондона вимагає від Росії компенсувати Україні до 9 листопада 2018 року раніше сплачені судові витрати.

Як відреагували в Росії?

Російський перший віце-премʼєр, міністр фінансів Антон Силуанов заявив, що Росія звернеться до Верховного суду Англії з заявою про новий розгляд справи щодо боргу України перед РФ і розраховує на обʼєктивне рішення.