Журналісти-розслідувачі підтвердили причетність Петрова і Боширова до спецслужб. У них дивні закордонні паспорти

Дата:
Журналісти-розслідувачі підтвердили причетність Петрова і Боширова до спецслужб. У них дивні закордонні паспорти

The Insider

Журналісти Bellingcat і The Insider в ході спільного розслідування підтвердили причетність Олександра Петрова та Руслана Боширова, підозрюваних в отруєнні екс-співробітника ГРУ Сергія Скрипаля та його доньки, до російських спецслужб.

Автори посилаються на базу Федеральної міграційної служби РФ. У досьє ФМС немає даних про історію отримання Петровим російських чи закордонних паспортів до 2009 року, коли йому був виданий діючий закордонний паспорт. На файлі з паспортними даними також є штамп «дані не давати» і напис «с. с.», що означає, за даними розслідувачів, «цілком таємно».

The Insider

The Insider

The Insider

Журналістам також вдалося отримати доступ до даних про реєстрацію пасажирів на рейс. Номери закордонних паспортів Боширова і Петрова відрізняються лише однією цифрою (у Боширова він закінчується на 1294, у Петрова на 1297). При цьому, в базі ФМС паспортів з такими номерами немає.

The Insider

Також з даних реєстрації випливає, що Боширов і Петров купили квитки 1 березня, за день до вильоту. Хоча в інтервʼю Russia Today вони заявили, що поїздка планувалася заздалегідь. Журналістам вдалося дізнатися, що раніше в той же день квитки до Лондона купила донька Сергія Скрипаля Юлія.

Журналісти помітили, що помінявши останню цифру в паспорті Петрова або Боширова, можна виявити людей з дивними анкетами: неповні адреси (наприклад, без квартири) і відсутність в соцмережах і базах даних.

13 вересня в інтервʼю Боширов і Петров розповіли, що прибули в Лондон, щоб «відірватися» і відвідати собор у Солсбері. Вони заявили, що не знають Скрипалів, а самі працюють у фітнес-індустрії.