«Під виглядом священнодії — пихатість світської влади». УПЦ КП засудила рішення Синоду РПЦ розірвати стосунки з Константинополем

Дата:
«Під виглядом священнодії — пихатість світської влади». УПЦ КП засудила рішення Синоду РПЦ розірвати стосунки з Константинополем

Українська Православна Церква

Українська православна церква засудила рішення Синоду Російської православної церкви розірвати офіційні відносини з Константинопольським патріархатом. Про це повідомляє прес-служба УПЦ КП.

В УПЦ КП підкреслили, що припинення молитовного поминання одним предстоятелем іншого та розрив спілкування між ієрархами можна виправдати тільки порушеннями богословського характеру (проповідь і поширення єресі або лжевчення). Питання адміністративного характеру, навіть за наявності заперечень від іншої Церкви, повинні вирішуватися на церковно-адміністративному рівні, а не шляхом розриву.

«Цим самим ще раз доведено те, про що наша Церква свідчить багато років: у нинішнього керівництва Московського патріархату закрадається, під виглядом священнодії, пихатість світської влади», — йдеться в заяві.

В УПЦ КП наголосили, що, залишаючись далі під владою Московського патріарха, всі священнослужителі разом з ним розривають молитовне та євхаристійне єднання зі Вселенським патріархом, а тому разом з РПЦ рухаються до повної схизми (розколу).

У пʼятницю Синод РПЦ заявив про припинення відносин з Константинопольським патріархатом. Синод вирішив призупинити спільні богослужіння з ієрархами Константинопольського патріархату, а священики більше не поминатимуть Константинопольського патріарха Варфоломія під час богослужінь.