Столтенберг анонсував вступ Грузії до НАТО. Як скоро це станеться?

Автор:
Олександр Нечай
Дата:
Столтенберг анонсував вступ Грузії до НАТО. Як скоро це станеться?

Utenriksdepartementet UD / Flickr

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг проанонсував вступ Грузіі до Північноатлантичного Альянсу.

«Грузія стане членом НАТО», — заявив генсек після зустрічі з радником президента США з національної безпеки Джоном Болтоном у Вашингтоні. Про це повідомляє «Голос Америки».

Столтенберг сказав, що НАТО підтримує зусилля Грузії і України у справі вступу до складу Альянсу, і додав, що вони не будуть поступатися Росії.

Він також зазначив, що НАТО не потрібна конфронтація, і підкреслив, що Москва «готова використовувати військову силу проти сусідів».

Як почалися відносини Грузії з НАТО?

В 1992 році, коли Грузія здобула незалежність, вона вступила до Ради північноатлантичного співробітництва (у 1997 році її перейменували в Раду євроатлантичного партнерства). Після приєднання Грузії до програи «Партнерство заради миру» (1994) і «Процес планування та аналізу» (1999) це співробітництво стало глибшим.

Після революції 2003 року Грузія заявила про зміцнення звʼязків з НАТО, з перспективою вступу до цієї організації. Це прагнення підтримали в квітні 2008 року на саміті НАТО в Бухаресті.

Єдина проблема між НАТО і Грузією — це присутність російських військ на території Абхазії і Південної Осетії. Самостійність цих самопроголошених республік Росія визнала в серпні 2008 року, після збройного конфлікту в Південній Осетії.

Що спільного в цій ситуації з Україною?

Через анексію Криму та військовий конфлікт на Донбасі наша країна увійшла до спеціальної програми співпраці з НАТО. Офіцери Альянсу в якості інструкторів регулярно підвищують рівень підготовки українських військових. А в цьому році, вперше за історію незалежної України, в Києві центральною площєю разом з українською армією спільним парадом пройшли 10 іноземних підрозділів.

3 вересня президент Петро Порошенко зареєстрував у Верховній Раді законопроект №9037 про зміни до Конституції. Правки стосуються прагнення України до інтеграції в НАТО і Євросоюз, а також оренди Росією військових баз в анексованому Криму.

Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони підтримав законопроект президента. Але він поки що не включений до порядку денного парлменту.