Кваснєвський, Проді, Гузенбауер. Манафорт розповів на суді, як підкупали європейських політиків для лобіювання інтересів Януковича

Автор:
Олександр Нечай
Дата:
Кваснєвський, Проді, Гузенбауер. Манафорт розповів на суді, як підкупали європейських політиків для лобіювання інтересів Януковича

Alex Wong/Getty Images

Колишній очільник виборчого штабу Дональда Трампа, Пол Манафорт назвав імена європейськіх політиків, які начебто брали гроші за лобіювання інтересів колишнього президента України Віктора Януковича. Про це пише The Wall Street Journal, посилаючись на матеріали суду.

Манафорт заявив, що його робота з Януковичем включала «тотальну кампанію, яка мала на меті переконати Конгрес США не критикувати клієнта Манафорта».

Що розповів Манафорт?

Одним з ключових завдань Манафорта була робота з колишніми європейськими лідерами щодо підтримці політичних інтересів Януковича. Видатні європейці, так звана Габсбурзька група, лобіювали політику екс-президента у Конгресі США, не розкриваючи, що вони отримують зарплату від України.

До групи входили колишній австрійський канцлер Альфред Гузенбауер, екс-премʼєр Італії Романо Проді і колишній президент Польщі Олександр Кваснєвський. Зокрема Проді написав статтю у Corriere della Sera про те, що увʼязнення Юлії Тимошенко не повинно впливати на членство Украины в ЄС.

Скільки це коштувало?

В угоді про визнання вини Манафорт зізнається, що з 2012 по 2014 рік колишнім європейськім посадовим особам виплатили понад двох мільйонів євро (2,3 мільйона долларів).

Восени 2012 року, на прохання Манафорта, члени Габсбурзької групи звернулися до сенаторів США з метою заблокувати резолюцію, яка критикує ставлення Януковича до колишнього премʼєр-міністра Юлії Тимошенко. Але ця спроба провалилася, і Сенат схвалив резолюцію.

З 2006 року Манафорт і його колега Річард Гейтс брали участь у багатомільйонній лобістській кампанії Януковича, який намагався відбілити свій імідж у Європі, незважаючи на тісні звʼязки з Москвою.

Щоб допомогти їх роботі в Україні, Манафорт найняв півдюжини лобістських та юридичних фірм у Вашингтоні, включно із Podesta Group, Mercury LLC, Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom LLP. У судових документах йдеться, що за роботу цим фірмам заплатили загалом не менше 11 мільйонів доларів.

Хто ще був задіяний?

В судових документах також йдеться про ділового партнера Манафорта Костянтина Килимника, якому раніше було предʼявлено звинувачення у змові з американським чиновником. Килимник не перебуває під вартою, а зараз нібито перебуває за кордоном.

Манафорт і Килимник 21 раз контактували один з одним і кілька разів намагалися звʼязатися зі свідками в період з кінця лютого до початку квітня цього року.

Вчора колишній голова передвиборчого штабу президента США Дональда Трампа Пол Манафорт визнав себе винним за двома кримінальними пунктами з 18 в розслідуванні спеціального прокурора Роберта Мюллера: у змові проти Сполучених Штатів і в змові з метою перешкодити правосуддю.