WSJ: Північна Корея робить «дірки» у глобальних економічних санкціях. Пхеньян таємно постачає зброю і паливо в зони конфліктів по всьому світі

Дата:
WSJ: Північна Корея робить «дірки» у глобальних економічних санкціях. Пхеньян таємно постачає зброю і паливо в зони конфліктів по всьому світі

Chung Sung-Jun / GettyImages

Північна Корея займається фінансовими операціями, а також таємними поставками зброї та палива країнам, які перебувають під дією міжнародних санкцій. Про це пише The Wall Street Journal з посиланням на дані звіту ООН.

Мова йде про постачання північнокорейської зброї в Сирію, Ємен і Лівію та в інші конфліктні зони в усьому світі. Експерти ООН виявили масове зростання імпорту палива, спричинені поставками за участю російських і китайських суден. У доповіді також наведено численні приклади поставок вугілля з Північної Кореї в Китай.

Незаконна торгівля Північної Кореї підриває політику США, спрямовану на денуклеаризацію Корейського півострова.

У свою чергу Китай і Росія заперечують порушення режиму санкцій щодо КНДР. Обидві країни неодноразово звинувачували в експорті в КНДР заборонених санкціями товарів та в працевлаштуванні північнокорейських робітників.

У серпні 2017 року Рада безпеки ООН підтримала посилення санкцій проти КНДР. Обмежувальні заходи забороняють закупати в Північній Кореї залізо, руду, свинець, вугілля і морепродукти та обмежують найм північнокорейських робітників. У жовтні 2017-го Рада ЄС запровадила нові санкції проти КНДР, зменшивши імпорт у країну нафти та нафтопродуктів. Усі обмежувальні заходи стали відповіддю на ядерні випробування Пхеньяна.

21 серпня Мінфін США вніс до санкційний списків двох громадян РФ, а також шість вантажних суден під російськими прапорами, три російські підприємства й одну компанію зі Словаччини.