Рада розгляне перейменування Дніпропетровської та Кіровоградської областей. Для цього потрібно переписати Конституцію

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
Рада розгляне перейменування Дніпропетровської та Кіровоградської областей. Для цього потрібно переписати Конституцію

Facebook / Міська рада міста Кропивницький

Верховна Рада у четвер, 20 вересня, планує розглянути зміни до Конституції, якими пропонується перейменувати Дніпропетровську та Кіровоградську області. Про це пише Інтерфакс-Україна.

Як будуть називатися області після перейменування?

Дніпропетровська область стане Січеславською, а Кіровоградська — Кропивницькою. Принаймні такі варіанти пропонуються в законопроектах, які зареєстрували ще у квітні. За словами голови Верховної Ради Андрія Парубія, ці документи готові до розгляду у парламенті. «Я вважаю, що ми цілком можемо цей процес розпочати вже в цей четвер», — сказав Парубій.

Їх перейменують вже в четвер?

Ні. Оскільки для цього необхідно внести зміни до Конституції, на що піде кілька місяців. У четвер парламент проголосує за те, щоб направити зміни до Конституційного суду, який має вирішити, чи не порушують вони Основний закон. Після висновків КС Рада ухвалить цей документ у першому читанні. А в другому — вже на наступній сесії, яка відкриється в лютому.

Навіщо взагалі їх перейменовувати?

Коли в Україні почали декомунізацію, поміняли назви багатьох міст, зокрема Дніпропетровська та Кіровограда. Вони стали Дніпром і Кропивницьким. Однак назви областей закріплені в Конституції, тому їх так просто перейменувати не вдалося. Тепер депутати вирішили завершити декомунізацію цих областей.