Українська студія «оживила» розстріли та кровопролиття на Майдані в віртуальній реальності. Як подивитися?

Автор:
Анастасія Котова
Дата:

Українська студія New Cave Media представила версію VR-проекту про розстріли на вулиці Інститутській у Києві 20 лютого 2014 року, внаслідок яких загинули десятки протестувальників. Віртуальний тур має назву Aftermath VR: Euromaidan, — передає Reuters.

Дійовими особами проекту стали прості українці: медик-доброволець, який рятує пораненого, політики, які в соцмережах закликали до протестів та інші учасники Евромайдану.

Глядач крок за кроком повторює шлях протестувальників і дізнається про драматичний день Революції Гідності з розповіді оповідача, архівних кадрів, інтервʼю з очевидцями та з відсканованих артефактів часів Евромайдану.

Для Олексія Фурмана, співзасновника New Cave Media, який висвітлював протести як фотожурналіст, досвід відтворення подій став дуже болючим. «Для мене особливо це був дуже трагічний ранок, як і для сотень інших людей. Я бачив, як людей убивали», — сказав він.

«Я думаю, що проект справді допоміг боротися з ПТСР (посттравматичний стресовий розлад), який у мене був, тому що я був на Майдані десятки разів у 2013 і 2014 роках», — зазначив Фурман.

Команда New Cave Media стверджує, що для створення моделі віртуальної реальності знадобилося близько 200 тисяч фотографій. Розробку було частково профінансовано грантом у 20 тисяч доларів від Google Labs.

Частину артефактів для максимально достовірної оповіді про події надав Національний меморіальний комплекс Героїв Небесної Сотні — Музей Революції Гідності. Проект буде представлено 21 листопада 2018 року в Мистецькому Арсеналі.

«Проект Олексія Фурмана та Сергія Полежаки не просто занурює глядача в драматичний день Майдану, а вкотре нагадує ціну свободи. Завдяки цьому проекту вулиця Інститутська ретельно задокументована, що особливо важливо для спорудження меморіалу Героїв Небесної Сотні. Плануємо разом з авторами продовжити і розширити Aftermath VR: Євромайдан на інші локації Революції Гідності, щоб представити його в експозиційному просторі майбутнього Музею Майдану», — зазначив генеральний директор Національного музею Революції Гідності Ігор Пошивайло.

Під час протестів на вулиці Інститутській у Києві наприкінці лютого 2014 року було вбито понад 100 осіб, яких згодом назвали «Небесної сотнею». Частину вулиці, де відбувалися розстріли майданівців, також перейменували на їх честь.