Порошенко зустрівся з екзархами Вселенського патріарха. Вони привезли лист від Варфоломія, який розчулив президента

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Порошенко зустрівся з екзархами Вселенського патріарха. Вони привезли лист від Варфоломія, який розчулив президента

president.gov.ua

Президент Петро Порошенко зустрівся з екзархами Вселенського патріарха архієпископом Данилом Памфілійським і єпископом Іларіоном Едмонтонським і обговорив підготовку до надання автокефалії Українській православній церкві. Про це повідомляється на сторінці президента у Facebook.

Президент зазначив, що українці «сотні років молилися за те, щоб мати єдину Українську помісну православну церкву, і Господь почув наші молитви». На його думку, така церква стане символом обʼєднання православної віри і української держави.

Представники Вселенського патріархату заявили, що прибули для того, щоб продовжити роботу над «вже вирішеним питанням» надання автокефалії Українській православній церкві. «Ми на прямій, яка веде до фінішної лінії», — повідомив архієпископ Данило.

Він додав, що не може погодитися із заявами в деяких ЗМІ про те, що призначення екзархів розділить українське православʼя. «Навпаки. Ми приїхали для того, щоб зробити ще більше кроків до обʼєднання Української православної церкви», — підкреслив архієпископ Данило.

Екзархи передали Порошенку лист від Вселенського патріарха, в якому Варфоломій привітав українців «з вірою в процес, який приведе до духовного процвітання і незалежності України». Відповідь на звернення патріарха розчулений Порошенко пообіцяв надати до кінця сьогоднішнього дня.

7 вересня Вселенський патріархат призначив архієпископа Данила Памфілійського і єпископа Іларіона Едмонтонського своїми екзархами в Україні.

Тим часом, Київський патріархат заявив, що буде висувати кандидатуру патріарха Філарета на пост предстоятеля автокефальної Української православної церкви. В УПЦ КП не бачать іншої кандидатури «з такими якостями і досвідом управління».