«Відчуває, що до колонії не доїде». Стан побитого в СІЗО Балуха погіршився, він пише заповіт

Автор:
Олександр Нечай
Дата:
«Відчуває, що до колонії не доїде». Стан побитого в СІЗО Балуха погіршився, він пише заповіт

Facebook / Crimean Human Rights Group

Тюремники побили засудженого в Криму українця Володимира Балуха через те, що він розповів адвокатові про стан здоровʼя та ставлення до нього в слідчому ізоляторі. Про це написала у своєму Facebook уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денисова.

Вона розповіла, що після побиття Володимира Балуха турбує біль у серці, який доводить його до блювоти. При цьому лікарі досі не оглянули вʼязня.

«До болю в областях нирок, печінки й голови додався біль у серці. Інколи він настільки пронизливий, що викликає блювотні рефлекси. Медики досі не оглянули Володимира, а минуло вже 5 днів. Так, саме 5 днів. Ще 13 вересня українця катували. Дізналася і ще одну причину побиття: Балух розповідав адвокату про стан свого здоров’я, про ставлення до нього в слідчому ізоляторі, про втрачену надію та відсутність сподівань», — написала Денисова.

Омбудсмен упевнена, що Балуха посадили перед камерою примусово та змусили сказати на відео, що з ним усе добре. Особисто від українця вона цих слів не чула.

Утримуванний в окупованому РФ Криму українець вирішив написати заповіт і попросив привести до нього нотаріуса. Балуха непокоїть те, що з СІЗО він може не доїхати до колонії.

«Зараз Володимир Балух тривожиться: попрохав привести до нього нотаріуса. Як і Сенцов, напише заповіт на випадок смерті. Відчуває, що погрози розправи лише погрозами не залишаться і до колонії він таки не доїде», — пише Денисова.

Минулого тижня в слідчому ізоляторі Сімферополя в анексованому Росією Криму українського активіста Володимира Балуха дуже побили й погрожували від нього позбавитися.

Чоловіка затримали 8 грудня 2016 року. Працівники ФСБ стверджували, що знайшли на горищі будинку, де мешкає Володимир Балух, 90 патронів і кілька тротилових шашок. Захист активіста та правозахисники наголошують, що він став жертвою репресій за свою проукраїнську позицію — прапор України на подвірʼї його будинку.

5 липня Роздольненський районний суд засудив Балуха до 5 років колонії загального режиму та штрафу в 10 тисяч рублів (близько 4 тисяч гривень).