Апеляція Седлецької: суд зменшив обсяг даних на телефоні журналістки, до яких матиме доступ Генпрокуратура

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Апеляція Седлецької: суд зменшив обсяг даних на телефоні журналістки, до яких матиме доступ Генпрокуратура

Facebook / Наталя Седлецька

Апеляційний суд Києва частково задовільнив скаргу головного редактора програми журналістських розслідувань «Схеми» [«Радіо Свобода»] Наталки Седлецької щодо доступу Генпрокуратури до даних з її телефону.

Суд скасував попередню ухвалу Печерського суду і постановив опублікувати нову, яка надасть ГПУ доступ до меншого обсягу даних із телефону журналістки.

Тепер правоохоронці зможуть дізнатися дати, час, місцеперебування абонентського номера, яким користується журналіст Седлецька, за період з 19 липня 2016 року до 16 листопада 2017 року у межах базових станцій оператора, що знаходяться у Києві на кількох вулицях та Солом’янській площі.

ГПУ вимагала надати їх доступ до даних про вхідні та вихідні дзвінки, дату, час, тривалість кожного дзвінка; номери, з якими відбувались розмови; відправлені та отримані SMS та інші повідомлення; геолокацію власника телефона під час розмов, а також про імей код.

27 серпня Печерський районний суд Києва дозволив ГПУ отримати доступ до телефонних викликів Седлецької за півтора року. Сама журналістка дізналася про це зі ЗМІ. Прокуратура пообіцяла не прослуховувати розмови журналістки, але її ці запевнення не влаштували. Седлецька подала апеляцію та вимагала суд відмінити рішення про доступ до її даних.

«Бабель» окремо зʼясовував, чи є законним доступ до даних з телефонів журналістів.