Майора Мельниченка звинувачують у держзраді. Він заявляє, що не передавав записи іноземним спецслужбам, а тільки українським

Автор:
Оксана Коваленко
Дата:
Майора Мельниченка звинувачують у держзраді. Він заявляє, що не передавав записи іноземним спецслужбам, а тільки українським

Екс-майор Управління держохорони Микола Мельниченко заявляє, що не передавав жодних плівок спецслужбам інших держав, а про те, що він записує розмови в кабінеті екс-президента Леоніда Кучми, знали тодішній секретар РНБО Євген Марчук та екс-депутат Олександр Турчинов.

Про це сказав адвокат Мельниченка Микола Неділько, коментуючи «Бабелю» рішення суду про арешт майна екс-майора. Генеральна прокуратура розслідує справу про державну зраду Мельниченка, розголошення ним державної таємниці та відмивання коштів, отриманих незаконним шляхом.

«Мельниченко особисто представникам спецслужб іноземних держав нічого не передавав. Він передав плівки уповноваженим правоохоронним органам України у встановленому порядку. Він не діяв самостійно, а лише під контролем Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради, яка була створена після вбивства Георгія Гонгадзе в 2000 році».

На уточнюючі питання, чи передавав Мельниченко інші записи ще комусь, Неділько відповів: «Нікому він їх не передавав, лише в ГПУ в рамках кримінального провадження. Щодо шпигунства, яке йому інкримінують, ніяких протизаконних дій Мельниченко не здійснював».

Щодо ФБР Неділько зазначив, що їм передали лише частину плівок, які стосувалися Гонгадзе. «І це передавав Юрій Луценко, як заступник голови ТСК», — зазначив Неділько, наводячи позицію Мельниченка.

«Про те, що відбувається запис кабінету Кучми знав тодішній депутат ВР Олександр Турчинов і безпосередньо Євген Марчук у 2000 році, який на той час був секретарем РНБО», — сказав Неділько.

Він також нагадав, що раніше Печерський райсуд, розглядаючи справу проти екс-президента Леоніда Кучми в грудні 2011 року, визнав плівки Мельниченка незаконним доказом.

«Якщо зараз ГПУ інкримінує йому, що він незаконно записував, то чому ці плівки по справі Мельниченка визначають законними, і ГПУ їх використовує проти нього, але не використовує проти фігурантів у справі про вбивство Гонгадзе?» — подав позицію Мельниченка Неділько.

Про арештоване майно

Неділько каже, що нещодавно допомагав екс-майору переоформити спадщину, яка лишилася після смерті батьків. «Це будинок, де народився і виріс Мельниченко, декілька ділянок», — додав він. На питання про те, що в ухвалі суду про арешт багато іншого майна, Неділько зазначив, що «Микола Мельниченко» — досить поширені ім’я та прізвище, тому не може точно сказати, кому належить майно, вказане в ухвалі суду.

Неділько стверджує, що білий LEXUS IS 250 седан-В, білого кольору, 2011 року випуску Розинська купила ще до одруження з Мельниченком, потім його продала і купила LEXUS RX 350 універсал-В, коричневого кольору, 2012 року випуску. «А його потім разом із документами вкрали у Василькові», — додав Неділько.

МВС з 2016 року розшукує Мельниченка в Україні на запит СБУ. Співрозмовники «Бабеля» не виключають, що Генпрокуратура може звернутися до Інтерполу, щоб оголосити його у міжнародний розшук.

Мельниченко з дружиною перебуває в США.

У чому звинувачують Мельниченка

Слідство вважає, що він з лютого до вересня 2000 року записував розмови екс-президента Кучми з іншими державними чиновниками у його кабінеті. А це державна таємниця.

Слідство стверджує, що у 2002—2004 роках він передав ці записи представникам іноземних організацій за гроші. А на них купив нерухомість і машини в США і Україні.

Слідство стверджує, що в вересні 2006 року і січні 2013 року Мельниченко купив в Україні дві квартири, а у жовтні 2013 житловий будинок та дві земельні ділянки.

Один свідок підтвердив, що Мельниченко зі США отримав близько двох мільйонів доларів. Вказані кошти майор начебто зберігав у сейфі власного офісу на вул. Ірининській у Києві.