В Україні можуть збільшити штраф за непристебнутий пасок безпеки. Рада прийняла необхідний проект закону в першому читанні

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
В Україні можуть збільшити штраф за непристебнутий пасок безпеки. Рада прийняла необхідний проект закону в першому читанні

rawpixel / Unsplash

Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект, який збільшує штраф до 850 грн за непристебнутий пасок безпеки в автомобілі, повідомляється на сайті парламенту.

Депутати 240 голосами прийняли за основу законопроект №8492, який вносить зміни до Кодексу про адміністративні правопорушення. Якщо документ ухвалять остаточно, за непристебнутий ремінь безпеки або відсутність мотошлема будуть штрафувати на суму 50 неоподатковуваних мінімумів (850 гривень). У старій редакції штраф становив три мінімуми (51 гривня).

Автори законопроекту стверджують, що необхідність збільшити штраф обумовлена високим рівнем смертності та травматизму на дорогах України, а також легким покаранням водіїв за серйозні порушення Правил дорожнього руху.

За даними спеціалізованого видання «Автоцентр», лише 15% українських водіїв постійно користуються пасками безпеки, що є найнижчим показником в Європі. Для прикладу, у Франції ременями безпеки пристібаються 99% автомобілістів, в Чехії — 97%, у Польщі — 83%. При цьому у Франції штраф за таке порушення становить 135 євро, в Чехії — 77 євро.