Європейський суд з прав людини заборонив українській владі копатися в даних з телефону Седлецької. Заборона дієтиме місяць

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Європейський суд з прав людини зобовʼязав українську владу утриматися від доступу до даних з телефону головного редактора програми «Схеми» Наталії Седлецької, повідомляє «Радіо Свобода».

ЄСПЛ вирішив застосувати «правило 39» свого регламенту (про невідкладні тимчасові забезпечувальні заходи) і вказати уряду України на те, що він має «забезпечити утримання органів влади від доступу до будь-яких даних, наведених в ухвалі слідчого судді Печерського суду від 27 серпня 2018 року».

Заборона на доступ до даних з телефону журналістки діятиме протягом місяця — до 18 жовтня. За цей час захист Седлецькою повинен підготувати і направити повну скаргу в ЄСПЛ, яку суд буде розглядати «в пріоритетному порядку».

У вівторок Апеляційний суд Києва зменшив обсяг даних з телефону Седлецької, до яких раніше отримала доступ Генеральна прокуратура.

27 серпня Печерський районний суд Києва дозволив ГПУ отримати доступ до телефонних викликів Седлецької за півтора року. Сама журналістка дізналася про це зі ЗМІ. Прокуратура пообіцяла не прослуховувати розмови журналістки, але Седлецька подала апеляцію і вимагає від суду скасувати рішення про доступ до даних з її телефону.