Північна Корея пообіцяла знищити ракетні обʼєкти і назавжди закрити свій головний ядерний комплекс

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Північна Корея пообіцяла знищити ракетні обʼєкти і назавжди закрити свій головний ядерний комплекс

Flickr

Північна Корея погодилася «назавжди» ліквідувати свої ключові ракетні обʼєкти в присутності іноземних експертів, а також заявила, що готова закрити свій головний ядерний комплекс, якщо Сполучені Штати здійснять «відповідні дії». Про це повідомляє Reuters.

Виступаючи на спільній прес-конференції після переговорів у Пхеньяні, президент Південної Кореї Мун Чже Ін і північнокорейський лідер Кім Чен Ин домовилися перетворити Корейський півострів на «мирну землю без ядерної зброї та ядерних загроз» і здійснити швидкі кроки до досягнення мети.

Мун запросив Кім Чен Ина у Сеул, зазначивши, що візит повинен відбутися до кінця цього року. Це може бути перший візит лідера КНДР у столицю Південної Кореї з часів Корейської війни.

Під час двох попередніх зустрічей з президентом Південної Кореї на початку року та історичної зустрічі з президентом США Дональдом Трампом у червні Кім Чен Ин вже обіцяв працювати у напрямку «повної денуклеаризації Корейського півострова». Однак з того часу дискусії про відмову від ядерної зброї стали невизначеними. В результаті Вашингтон зажадав більш конкретних дій щодо ядерного роззброєння Пхеньяну, перш ніж погодитися з ключовими цілями КНДР — оголосити офіційний кінець корейській війні і помʼякшити жорсткі міжнародні санкції.